Un muzeu din Ţările de Jos nu va fi obligat să restituie o pictură de Wassily Kandinsky moştenitorilor foştilor proprietari evrei, s-a pronunţat miercuri un tribunal din Amsterdam, relatează DPA, citată de Agerpres.
Pictura „Painting with houses” realizată de Kandinsky în 1909 a aparţinut cuplului Lewenstein, de origine evreiască, până în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Tabloul a fost achiziţionat în urma unei licitaţii de Stedelijk Museum din Amsterdam în 1940.
Moştenitorii cuplului Lewenstein au soli­citat ca pictura să le fie restituită, însă tribunalul a respins cererea, confirmând o decizie formulată anterior de comitetul olandez pentru restituiri.
Reclamanţii au declarat că vor formula apel la hotărâre.
„Dacă hotărârea rămâne în vigoare, politica olandeză de restituire este inex­istentă de facto, iar importante obiecte de artă furate probabil că nu vor fi restituite niciodată în Olanda”, a declarat James Palmer, avocatul reclamanţilor.
Decizia instanţei vine la câteva zile după ce o comisie guvernamentală a constatat că politica olandeză privind restituirea obiectelor de artă furate în timpul perioadei naziste are deficienţe majore. Interesul muzeelor care deţin obiectele joacă un rol în deciziile de restituire, care contravin normelor internaţionale, notează DPA.
Moştenitorii cuplului Lewenstein revendică totodată un alt tablou de Kandinsky, care se află în prezent în galeria Lenbachhaus din München, Germania.

Recomandările redacției