wwwPrimăria Municipiului Arad dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu se află în slujba arădenilor, a celor care plătesc taxe şi impozite, printre cele mai mari din ţară, ci în slujba unor grupuri de interese, a clientelei politice. Altfel nu se explică ultimul abuz al funcţionarilor din Primăria Arad, făcut cel mai probabil la comanda primarului Gheorghe Falcă, funcţionari care refuză efectiv să răs­pundă solicitărilor presei, atunci când e vorba de ascunderea unor afaceri derulate din bani publici. Este şi cazul soţilor Geanina şi Eusebiu Pistru, a căror firmă, SC Auto Technic SRL, are afaceri cu societăţi din subordinea Primăriei sau Consiliului Judeţean. Afaceri pe care funcţio­- narii din Primăriei, dar şi cei de la societăţile subordonate CLM fac tot posibilul să le ţină ascunse de ochii arădenilor.
Celor de la Primărie li se rupe de arădeni
La Primăria Arad ne-am obişnuit, în ultimii ani, să fim trataţi cu spatele de către funcţionarii publici care răspund de relaţia cu presa. Este şi cazul soţilor Pistru, despre care funcţionarii din Primăria Arad refuză să spună un cuvânt, probabil la cererea primarului Gheorghe Falcă, încălcând astfel grav Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public. Deşi de mai bine de două săptămâni, ziarul nostru a făcut o solicitare către Primăria Arad, pentru a ne furniza informaţii legate de contractele instituţiei cu SC Auto Technic SRL (reprezentant FORD), adică firma soţilor Pistru, nici până astăzi nu am primit detalii cu privire la aceste contracte, dacă ele există, sau măcar un simplu răspuns că nu există astfel de contracte.
Cei de la Primăria Arad, pur şi simplu, îşi bat joc de presă şi li se rupe undeva dacă arădenii au sau nu acces la informaţiile de interes public, deşi n-ar trebui să li se rupă, fiindcă deocamdată îşi încasează leafa din banii noştri, ca să fie la dispoziţia cetăţeanului, nu să-i întoarcă spatele şi să facă jocurile unor politicieni.
Ştim că e greu pentru funcţioanarii din Primăria Arad să dea un răspuns, fiindcă am văzut cu toţii nenumăratele autoutilitare Ford cu numere PMA, care aparţin Primăriei şi care au fost achiziţionate de undeva şi sunt reparate şi ele undeva. Însă cei din Primărie trebuie să ştie că au obligaţia să dea aceste răspunsuri, indiferent câte presiuni ar face Falcă pentru a-şi apăra clientela sau Geanina Pistru, mâna dreaptă a primarului, pentru a-şi apăra afacerile. Dacă există astfel de presiuni, să meargă la Parchet, fiindcă nu trăim în Congo, dar obligaţia lor e să răspundă solicitărilor.
Şi subordonatele tac
Că e un ordin de sus ca aceste răspunsuri să nu fie date, nu e nicio îndoială. Cel puţin pentru noi, care suntem păţiţi cu oamenii lui Falcă. Numai un ordin putea face ca nici Primăria, dar nici alte instituţii subordonate să nu dea răspunsuri. Cum să ne răspundă SC TOP dacă are sau nu contracte cu SC Auto Technic, când diretorul e membru PD-L, iar în AGA e ditamai şefă Geanina Pistru? Sau cei de la Gospodărirea Comunală, cum să ne răspundă? Să vină mâine Falcă să-i dea afară pe vinovaţi? Sau de la CET şi CET-H, cum să răspundă cineva, când directorii sunt la ordinul lui Falcă şi a acoliţilor Geanina Pistru, Ovidiu Moşneag sau Lucian Tipei, ultimul mare şef. Ce să spună? Că şi-au cumpărat şi ei maşini Ford, tot autoutilitare, tot albastre, ca la Primărie, care trebuie reparate, cel puţin cât sunt în garanţie, tot la Ford.
Nu pot să spună, fiindcă ar deranja şefii şi ar prezenta arădenilor ce afaceri bănoase se fac pe banii publici, la societăţi care trag să moară sau la societăţi care iau bani grei de pe spatele arădenilor, ca să trăiască bine clientela. Arădenii ar fi fost curioşi să ştie dacă preţul mare la căldură pe care trebuie să-l plătească iarnă de iarnă are inclus şi bani pentru firma soţilor Pistru. Măcar să ştim că avem sume mari la întreţinere fiindcă trebuie hrănită clientele de partid. Măcar să ştim. Au şi arădenii dreptul să ştie cum li se cheltuie banii. Din păcate, şefii subordonatelor ignoră do­leanţele şi drepturile arădenilor, pre­- ferând să facă jocurile clientelei de partid, pentru a le fi şi lor cald şi bine pe posturile pe care le ocupă.
Abuzurile – obişnuinţă la Primărie
Atitudinea funcţionarilor din Primăria Arad nu este o noutate. Cel puţin în ultimul an de zile, ziarul nostru a încercat în nenumărate rânduri să afle anumite informaţii de interes public de la Primăria Arad, informaţii la care avem dreptul, ca orice alţi cetăţeni din municipiu, în conformitate cu legile în vigoare. De fiecare dată când a fost vorba de o problemă delicată, care-l putea pune într-o lumină proastă pe primarul Gheorghe Falcă sau pe apropiaţii acestuia, am fost trataţi cu spatele de cei din Primăria Arad, neprimind niciun răspuns. De mai bine de un an am solicitat să ni se pună la dispoziţie date cu privire la studiile de fezabilitate realizate de Primăria Arad: cât a costat fiecare, la ce stadiu este proiectul, cine l-a realizat etc. Niciun răspuns, deşi în primăvară am mai făcut o solicitare în acest sens. Nimic. De ce nimic ? Ne-a spus Curtea de Conturi, care a constatat studii de fezabilitate şi prefezabilitate realizate din 2007 până în prezent, în valoare de trei milioane de euro şi care n-au avut nicio finalitate. Adică s-au aruncat pe fereastră trei milioane de euro din banii arădenilor. Cum să ne spună funcţionarii din Primăria Arad aşa ceva? N-au cum, fiindcă ei nu sunt angajaţii arădenilor, ei sunt angajaţii lui Gheor­ghe Falcă.
Am dorit să vedem lucrările efectuate pe Ștrandul Neptun, niciun răspuns. Tot Curtea de Conturi ne spune că sunt nereguli grave. Am vrut să vedem cine s-a ocupat de Zilele Aradului, firme, sume, proceduri de achiziţie, şi am primit o caricatură de răspuns. Şi exemplele ar putea continua.
Abuzuri de domeniul penalului
Faptul că angajaţi din Primăria Arad sau societăţile subordonate îşi permit să ascundă date referitoare la un posibil conflict de interese sau incompatibilitate, încercând să protejeze astfel doi politicieni, Geanina Pistru şi Eusebiu Pistru, care au avut afaceri cu aceste instituţii, arată că avem de a face cu un abuz. Iar cei din Primăria Arad se vor alege cu o plângere penală, având în vedere modul repetat în care au refuzat să prezinte presei informaţii cu caracter public.
Ziarul nostru va prezenta această situaţie şi consilierilor municipali, în speranţa că aceştia vor putea solicita informaţii despre persoanele care blochează aceste răspunsuri şi dacă aceste persoane acţionează la comanda primarului Falcă şi a linguşitorilor din jurul acestuia sau, pur şi simplu, comit un abuz din proprie iniţiativă.
Cât despre ascunderea afacerilor soţilor Pistru, nu vă mai agitaţi. Agenţia Naţională de Integritate a solicitat deja informaţii despre acest caz, în mod oficial, iar deznodământul nu-l mai pot schimba nici funcţionarii care ascund informaţii, nici directorii care ascund informaţii, nici măcar Falcă, oricât de dragă i-ar fi proaspăta preşedintă de la PD-L municipiu.

Recomandările redacției