Ani la rând, România a fost șantajată pe seama MCV, pentru a i se refuza accederea în Spațiul Schengen dacă nu satisfăcea pretențiile unor țări precum Austria și, mai ales, Olanda. Nu mai este pentru nimeni un secret că Olanda a condiționat sprijinul său de cedarea de facto a Portului Constanța, care, dacă România intra în Schengen, ar fi dus la prăbușirea portului Rotterdam. Traian Băsescu a promis că îl va ceda, cândva, dar a tergiversat la nesfârșit pașii spre realizarea trocului, nu doar din patriotism, ci, mai ales, pentru că Portul Constanța era sub stăpânirea absolută a fratelui său.
MCV a fost fluturat amenințător de fiecare dată când interesele PPE în România erau amenințate de către social democrați, fiind folosit din plin de către Băsescu și acoliții săi. Pentru a-și proteja omul, Merkel și trupa ei emiteau un raport MCV în care lăudau toate aberațiile legislative în domeniul justiției impuse de către Băsescu și Macovei, spuneau că România a înregistrat rezultate bune și că trebuie să acționeze în continuare în acest sens, pentru consolidarea statului de drept. În schimb, atunci când, sub o formă sau alta, social democrații ajungeau la guvernare, tonul raportului se înăsprea brusc, fiind semnalate motive de îngrijorare și pericole de derapaj de la valorile europene și statul de drept.
Faptul că președintele Klaus Iohannis nu a reușit să-și respecte angajamentul de a instala un guvern dominat de PPE, înainte de preluarea de către România a președinției Consiliului European, a dus la paroxism încrâncenarea împotriva PSD. Faptul că PSD este la guvernare în peri­oada deținerii președinției rotative este privit ca un pericol în perspectiva alegerilor europarlamen­tare, la care PPE are nevoie ca de aer de cât mai multe voturi în țările de dimensiunea României. Mai mult, un succes al PSD la acest scrutin ar putea duce și la pierderea de către PPE a preșe­dinției României, lucru de neacceptat.
Exasperați de această perspectivă, liderii populari ai Uniunii Europene s-au dezlănțuit împotriva României, elaborând un raport MCV ca­tastrofal, criticând vehement orice măsură luată în domeniul justiției, pentru ca Iohannis să poată exploata singura sa temă electorală, apărarea justiției. În Parlamentul European, inclusiv cu contribuția grosieră a europarlamentarilor ro­mâni afiliați PPE, România a fost pur și simplu terfelită, amenințată cu activarea articolului 7 și cu alte măsuri represive. Cea mai recentă amenințare s-a înregistrat joi, când Parlamentul European a adoptat raportul privind modificarea regulamentului, în așa fel încât să fie tăiate toate fondurile europene țărilor care nu respectă statul de drept. Este limpede ca lumina zilei că atacul vizează în primul rând România, respectiv guvernul, pentru stoparea legilor justiției.
Practic, guvernul este pus la zid. Indiferent de scuze sau motive, dacă în timpul guvernării PSD se decide sistarea fondurilor europene, acesta se va prăbuși din punct de vedere electoral, iar Iohannis va putea jubila. Oricum, va jubila și dacă guvernul cedează presiunilor, pentru că stoparea legilor justiției va fi prezentată ca o victorie personală a sa, pentru care, nu-i așa, merită un nou mandat la Cotroceni.

Recomandările redacției