După cinci mandate şi peste 20 de ani petrecuţi în fruntea comunei Vladimirescu, primarul Ioan Crişan predă ştafeta viceprimarului Mihai Mag. „Aşa este normal, am o vârstă şi este firesc să mă retrag, face parte din ciclul vieţii. Rămân însă în politică. Voi candida pentru funcţia de consilier judeţean pentru că domnul Iustin Cionca mă vrea aproape de dumnealui, dar şi pentru cea de consilier local, aici în Vladimirescu. În funcţie de interesele partidului, voi decide ulterior pentru ce funcţie voi opta. Noi muncim în echipă, suntem ca o familie aici, la Vladimirescu. Ca să ai rezultate trebuie să îţi formezi o echipă din care să nu lipsească viceprimarul, care are un rol esenţial în bunul mers al lucrurilor. Mihai Mag este mâna mea dreaptă, alături de consilier. Ne consultăm şi colaborăm în permanenţă. Domnul Mag este o persoană de mare încredere“, ne dezvăluie Ioan Crişan, primarul comunei Vladimirescu.

Comună mai mare decât orice alt oraş din judeţ

Primarul Ioan Crişan lasă scaunul de primar cu conştiinţa împăcată: „Dacă oamenii m-au ales timp de cinci mandate, consider că mi-am făcut datoria faţă de ei şi faţă de comună. Cea mai mare bucurie şi o consider drept cea mai mare realizare este aceea că în mandatele mele am dublat numărul populaţiei“, ne spune primarul. Comuna Vladimirescu, împreună cu satele Horia, Cicir şi Mândruloc, deţine o populaţie de 14.000 de locuitori. După Arad, Vladimirescu deţine cel mai mare număr de locuitori, iar numărul lor este într-o continuă creştere, de cel puţin 10 locuitori în fiecare lună.

Cartier de locuinţe în fiecare localitate

Explicaţia pentru explozia demografică a comunei Vladimirescu ne este oferită chiar de către primar: În fiecare localitate am construit câte un cartier, cu case frumoase, iar oamenii sunt gospodari. Am creat oamenilor facilităţi. Vladimirescu are toate utilităţile: iluminat public pe fiecare stâlp, canalizare, gaz, apă până la ultima casă“.

Se construiesc 200 de case pe an

Vladimirescu mai dispune de încă patru cartiere aparţinând dezvoltatorilor privaţi. „În medie, în comuna noastră se construiesc 200 de case pe an, la recepţie. Avem în total un număr de opt cartiere. Ultimele locuri de case pe care le-am vândut au fost la Cicir, în număr de 32. Preţul la casele pe care noi le construim este de 15 euro metrul pătrat. Cartierele făcute de noi deţin toate utilităţile“, a mai spus Ioan Crişan.

Asfalt până la ultima casă

Beneficiind de fonduri europene, drumurile din comuna Vladimirescu vor fi asfaltate în totalitate. „În acest moment suntem în curs de asfaltare, dar până la încheierea mandatului meu de primar totul va fi asfaltat. Pe lângă asta, am creat 16 parcuri, mai mici sau mai mari, cu locuri de joacă pentru copii şi am construit două biserici noi. De asemenea, şcolile din comuna noastră rivalizează, din punct de vedere al condiţiilor, cu orice unitate de învăţământ din Arad. Avem nouă locaţii de şcoli şi grădiniţe, care deţin toate condiţiile: centrale pe gaz, băi moderne, apă etc“, declară primarul Crişan.

Legea Fondului Funciar, încheiată

Deşi este o muncă titanică, tot intravilanul şi extravilanul comunei Vladimirescu este măsurat gratuit şi se intabulează gratuit. Este un mare avantaj pentru locuitorii comunei, deoarece vor avea parte de CF-ul făcut. Moştenirea va fi, de asemenea, gratuită la notar cu condiţia ca operaţiunea să fie făcută în perioada aceasta.

Un nou pod peste Mureş

După o viaţă dedicată administraţiei, primarul Ioan Crişan îşi permite să aibă proiecte cutezătoare. „Avem un proiect cu comuna Fântânele şi Consiliul Judeţean Arad prin care intenţionăm să construim o centură şi un pod peste Mureş. Acest drum va face legătura cu autostrada, iar astfel traficul greu va fi deviat. În acest moment suntem în faza de expropriere“, susţine Crişan.

Tot la capitolul drumuri, se mai află un proiect care include construirea unei legături paralele cu şoseaua, de la Vladimirescu la Cicir. Astfel, un drum agricol va fi asfaltat.

Tot din fonduri europene, vor fi construite patru săli de clase destinate programului After School şi o pistă de biciclete de doi kilometri.

Clopote, la telecomandă

Comuna Vladimirescu nu se ocupă doar de cei vii. Deţine patru cimitire, câte unul în fiecare localitate. Fiecare cimitir este dotat cu alei modernizate, cu capelă mortuară modernă, cu loc de priveghi, pentru slujbe. Ca un răsfăţ, funiile necesare până acum pentru tragerea clopotelor în biserică au fost înlocuite de telecomandă.

Cultura, o prioritate

Comuna Vladimirescu pune mare accent pe cultură. În luna ianuarie este sărbătorit Mihai Eminescu şi Mica Unire; Zilele comunei au loc în fiecare an, de Rusalii; pentru că între cele două războaie mondiale, populaţia comunei era alcătuită în proporţie de 95% din germani, dintre care au mai rămas doar 150, se organizează Parada Portului Popular German şi Kerwei-ul.

Comuna mai dispune de o Casă de Cultură modernă şi de câte un Cămin Cultural în localităţile Horia şi Mândruloc. Sala de nunţi, de care dispune comuna, cu o capacitate de 180 de persoane, cu bucătărie proprie, cu bucătăreasă angajată, este ocupată în permanenţă, iar evenimentele se programează cu un an înainte.

Tot la capitolul Cultură trebuie menţionat Ansamblul Florile Mureşului, alcătuit din membri cu vârste cuprinse între 4 şi 40 de ani. Ansamblul, cu instructori profesionişti, a cules aplauze în toată Europa.

Muzeul Etnografic din Vladimirescu reprezintă o mândrie pentru întreg judeţul Arad, exponatele fiind donate de către scriitoarea Maricica Aftincăi.

Investiţii masive şi în sport

Trei terenuri de fotbal, fiecare dotat cu nocturnă, gazon irigat şi întreţinut, vestiare, apă caldă şi toate condiţiile, în Vladimirescu, Mândruloc şi Horia; sală mare de sport, cu o capacitate de 150 de locuri pe scaune; club de handbal, volei, lupte greco-romane, canotaj şi şah – fiecare club în parte beneficiind de bază materială şi antrenor, reprezintă câteva din investiţiile masive care s-au făcut în domeniul sportiv, în comuna Vladimirescu. De asemenea, echipa de fotbal a comunei înregistrează rezultate bune, în special de când primarul Ioan Crişan a pus condiţia ca echipa să nu folosească mai mult de trei „stranieri“, jucători proveniţi din afara comunei, pe meci.

Foto: Voicu Sida 

 

 • Stelian Popescu spune:

  Foarte frumoase realizările cu care se mândrește domnul primar! Am o singură nedumerire,care poate nu ține în totalitate de primăria Vladimirescu și anume: în ultimii ani nu s-a făcut nimic în materie de drumuri de acces spre zonele rezidențiale di zona comunei,unde au luat naștere noi cvartale de locuințe,în care accesul se face cu greu,mai ales în orele de vârf.Se impune de urgență,construirea măcar al unui sens giratoriu în dreptul întrării în cartierul Via Carmina și spre celălalt cartier aflat în stânga șoselei.Drumul național trebuia lărgit de mult la patru benzi,până spre Păuliș. Nimeni nu s-a gândit la asta? Poate se pute obține fonduri europene pentru un proiect serios întocmit de oameni competenți,care să rezolve această problemă din ce în ce mai dificilă,de acces rapid spre zonele rezidențiale,aflate într-o accelerată dezvoltare.

 • Daniel spune:

  Da,sa dublat populația,dar sa facut doar prin interese financiare,cunoștințe și relații.eu de cate ori am incercat sa fac dosar pt un loc de casa,mi sa spus ca nu se va mai da.oare cati din cei dublati au fost locuitori ai comunei înainte de as construi case?eu locuiesc de 22ani si nu am avut acces la un loc de casa direct de la primărie.doar prin intermediari.

 • Daniel spune:

  Si inca ceva legat de sport.am făcut parte din clubul sportiv de fotbal a comunei din prima zi a înființării a clubului GLOGOVAT99.apoi CS VLADIMIRESCU2003,pe urma CS GLOGOVAT2013,in toate cele trei ”campanii”am auzit aceeasi minciună care se spune si aici.nu mai multi de 3 stranieri…Dar vreau sa aflu si eu raspunsul la o singură intrebare:De ce atât timp cât echipa se afla sub liga a 4,au făcut parte doar jucători crescuți în comuna,si imediat dupa promovare sau adus jucatori din tot județul si nu numai?adresați această intrebare primarului sau unui oficial a primăriei.

 • Herbei Doina spune:

  Nu inteleg confirmati intabularea gratuita a terenurilor.de ce am fost trimisa conf adreselor primite in repetate rinduri la topometrist autorizat in decursul a 12 ani .va depun in 2018 planul parcelar intocmit ptr avizare conf cerintelor dvs si pina astazi nu se avizeaza planul ptr parcela 384/1 pe care dvs primaria vladimirescu o notati cu 384/1/1 in 2007 .Oficiul de cadastru a pretins in 2007 proces verbal de corelare in vederea efectuarii intabularii.Este normal sa ma acopar cu n raspunsuri pe aceasta tema in decursul celor 12 ani fara finalizarea intabularii a 1/2 ha teren agricol.unde am fintina forata .chiar asa e normal intr o ROMANIE NORMALA??? Sa apelez la un avocat la virsta de 66 ani dupa 12 ani de petitii cu raspunsuri de trimitere la topometrist autorizat ca sa mi cheltui pensia pentru corectarea erorilor dvs.? Astfel de erori au fost corectate cu avizul primariilor in baza adreselor depuse de topometrist.Cit timp mai trebuie sa treaca ???? Fiecare adresa expediata de mine dvs primariei Vladimirescu a fost informata si Primari7a Arad….ROG AJUTOR.AJUTOR.AJUTOR

 • Consătean spune:

  ,, Ca un răsfăţ, funiile necesare până acum pentru tragerea clopotelor în biserică au fost înlocuite de telecomandă.” Tot articolul e o gluma, dar fraza asta face toți banii.

 • Marius Balas spune:

  Eu cred ca daca se mai fac cateva case intre Vladimirescu si Micalaca ar rezulta o zona metropolitana de toata frumusetea, pe langa linia de tramvai. Vladimirescu va fi inghitit de Arad, ca si Micalaca la vremea ei. Cu atat mai bine, nu-i asa?

 • Mihai Liviu spune:

  As vrea ca domnul „primar” sa vina in Mandruloc, sa vada asfaltul si canalizarea ..asa cum sustine dansul.

  Faptul ca paraseste primaria Vladimirescu este o veste foarte buna! Multumim pentru nimic!

  Mihai.

 • Consătean spune:

  Doar un boşorog corupt!

  Ferice de faptul ca paraseşte primăria!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției