parcPrimăria Municipiului Arad va realiza un nou Plan Urbanistic Zonal care va avea ca temă amenajarea Parcului Central al oraşului, în zona cuprinsă între Palatul de Justiţie şi Palatul Cultural avându-se în vedere amenajarea unei parcări şi a unui pasaj rutier subteran.
Primarul Municipiului Arad,
Gheorghe Falcă, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă că, în urma faptului că Prefectura a atacat în contecions administrativ amendamentele la Planul Urbanistic al Zonei Monumente Protejate, s-a blocat dezvoltarea acestei zone, astfel încât nu mai pot fi emise certificate de urbanism în cazul a 132 de persoane fizice şi juridice care au solicitat aceste acte în lunile decembrie a anu­lui trecut şi ianuarie a acestui an.
„Prin actul mizerabil pe care l-a realizat Prefectura de a ataca în instanţă PUZ Monumente Protejate, 132 de persoane fizice şi juridice sunt blocate în dezvoltare, pentru că toate certificatele urbanistice care s-au solicitat pentru zona respectivă nu pot fi emise. Am avut o parte din aceşti oameni în audienţă şi i-am trimis la Prefectură”, a precizat primarul.
Acesta a mai adăugat că, dacă ar fi continuat procesul cu Prefectura, peste 1.000 de arădeni ar fi fost blocaţi, în anul 2015, şi nu ar fi putut realiza niciun fel de construcţie în centru.
Prin urmare, în urma unei analize a Executivului Primăriei Arad, s-a ajuns la concluzia că se va renunţa la cele două amendamente contestate de Prefectură şi se va începe realizarea unui noi PUZ , special pentru Parcul Eminescu.
„Vom începe realizarea unui noi PUZ, special pentru Parcul Eminescu, cu parcare şi flux de trafic. Astfel încât vor fi deblocate construcţiile în municipiul Arad şi vom demonstra că specialiştii au avut dreptate atât în studiul managementului de trafic cât şi în PUZ Monumente Protejate”, a mai spus primarul.
Primarul a mai făcut referire la Cadastrul Verde al oraşului, care, în opinia sa, „scoate în evidenţă marile minciuni pe care le-au transmis foştii oameni politici în ceea ce priveşte Parcul Eminescu, care au găsit în acel parc o locaţie de manifestare pentru a-şi arăta aşa-zisul sprijin faţă de comunitate”.
„În Cadastrul Verde specia­liştii au analizat Parcul Eminescu şi au precizat că există 7 copaci cu vârsta puţin mai mare de 60 de ani şi nu există niciun copac secular. De asemenea, în document se mai menţionează existenţa în parc a 28 de copaci care au o creştere necorespunzătoare din punct de vedere biologic. Tot în Cadastrul Verde ni s-a recomandat extragerea a 16 copaci. Claudiu Cristea, care ne-a acuzat că vrem să tăiem toţi copacii din Parcul Eminescu a uitat că, pe vremea când era consilier local, a cerut să tăiem Pădurea Ceala, susţinând că pe acolo trebuie să construim autostrada, şi acum ne spune că nu avem voie să facem un parc central. Cetăţenii nu trebuie să sufere din cauza Prefecturii. De aceea, ideea parcului central va rămâne şi vom demonstra, prin dezbateri publice, la care vom invita specialişti, că vocea cetăţenilor va fi mai importantă decât a politicienilor rataţi”, a susţinut Gheorghe Falcă.
Prefectura Arad a atacat în contencios administrativ Hotărârea 201/2014 a CLM Arad deoarece prin cele două amendamente aprobate au fost aduse modificări substanţiale documentaţiei de urbanism (PUZ-ului) fără însă ca acestea să fie supuse avizării de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – autoritatea competentă a emite avizul – care la data emiterii avizului a avut în vedere documentaţia de urbanism iniţială.

Recomandările redacției