stemÎnscrierea în Registrul donatorilor de celule stem se poate face la Centrul de Transfuzii Sanguine din Arad, unde funcţionează Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, până acum un număr de 11 persoane începând procedurile necesare înainte de a deveni donatori.
Conform informaţiilor publicate pe pagina de internet http://www.registru-celule-stem.ro, orice persoană se poate înscrie în registru după semnarea unui  privind decizia de a deveni donator/oare de celule stem hematopoietice.
Surse din cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine Arad au precizat că 11 persoane s-au adresat insituţiei cu dorinţa de a începe procedurile pentru a deveni donatori de celule stem, iar conform legislaţiei în vigoare, personalul centrului va trebui să păstreze confidenţialitatea atât în ceea ce priveşte identitatea acestora cât şi în ceea ce priveşte datele despre sex, vârstă, ocupaţie etc.
Persoanele care doresc să devină donatori de celule stem vor completa un formular, după care li se va recolta o probă de sânge pentru analize şi pentru determinarea profilului HLA.
Când  sunt gata rezultatele ana­lizelor de laborator, potenţialii donatori vor primi o scrisoare de confirmare că sunt persoane sănătoase și au fost înscrişi în Registru.
Odată înscrişi în Registru vor primi cardul de membru/ă a Registrului Naţional al Voluntarilor de Celule Stem Hematopoietice.
Când un pacient are nevoie de transplant de celule stem hematopo­ietice, se va compara dacă caracteristicile sale genetice sunt compatibile cu ale donatorilor din Arad.
Dacă un donator din Arad este identificat ca fiind compatibil cu un pacient, va fi contactat de personalul care administrează Registrul, pentru a face analize suplimentare de verificare a stării de sănătate și a afla când este pregătit pentru donarea de celule stem hematopoietice şi începerea și pregătirea pacientului pentru transplant.
Înscrierea în Registru nu este egală cu donarea. Pot trece luni sau ani până când o persoană înscrisă în baza de date ar putea fi chemată să doneze celule stem hematopoietice. Există situaţii în care o persoană înscrisă ca donator voluntar nu va ajunge să doneze niciodată. Persoana înscrisă va rămâne în baza de date până la vârsta de 60 ani, când va fi scos/scoasă din lista de donatori activi. Acest lucru va fi anunţat în scris persoanei în cauză.
Primul transplant cu celule stem în România, recoltate de la un donator neînrudit din străinătate, a avut loc în data de 1 august, aceasta fiind prima procedură făcută cu ajutorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Un po­lonez, care s-a înscris în registrul din Polonia în urmă cu trei săptămâni, a dăruit viaţa unui bolnav de leucemie român.
Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii, acestea stând la baza formării oricărui tip de celulă din organism.
Celulele stem se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă şi sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabo­lice ereditare.
(Ş.M.)

Recomandările redacției