scoalaMinisterul Educaţiei a cerut, ieri, Inspectoratului Şcolar Judeţean o situaţie privind dotarea unităţilor de învăţământ din judeţul Arad cu săli de sport. Situaţia a fost cerută după ce ministerul a decis introducerea mai multor ore de educaţie fizică în programa şcolară. Cu această ocazie, sindicatele au atras atenţia că lipsa sălilor de sport ar putea constitui un impediment real în desfăşurarea în condiţii optime a acestor ore. „Ministerul ne-a solicitat o situaţie cu săile de sport care există în judeţul nostru şi cu starea lor de funcţionare. Dacă sunt uzate sau ce alte spaţii le poate oferi şcoala elevilor pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică. Astfel, din totalul celor 132 de unităţi de învăţământ, exceptând aici grădiniţele, un număr de 95 dispun de săli de sport. Din totalul celor 95, un număr de 14 deţin săli de sport cu o uzură foarte mare, iar unele sunt improvizate. Cât priveşte celelalte unităţi care nu deţin săli de sport, acestea au teren“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
De anul viitor, începând cu clasele a V-a şi a IX-a, când vor fi schimbate planurile cadru, vor fi introduse gradual patru ore de educaţie fizică pe săptămână. Motivul pentru care orele nu sunt introduse acum îl reprezintă lipsa spaţiilor şi problema încadrării, neexistând suficienţi profesori. Astfel, gradual, de la anul, de la a V-a, respectiv de la a IX-a, se vor introduce patru ore de educaţie fizică.Totodată orele de educaţie fizică vor fi cuplate două câte două.
Introducerea orelor de educaţie fizică este salutată de sindicatele arădene, care susţin că acest lucru trebuia să se întâmple de mult. „Este o măsură foarte bună atâta timp cât este luată în discuţie starea de sănătate a poporului român. Sportul reprezintă singurul domeniu care îţi dă, pe lângă înţelepciune, şi sănătate. Măsura se raliază cu cerinţele celorlalte state din Uniunea Europeană, care pun de mult accentul pe sănătate, respectiv pe importanţa mişcării. Această idee trebuie să aibă însă şi o susţinere materială, pentru că un copil are nevoie să se dezbrace, să se încălzească, să înceapă exerciţiile, să se dezaburească, să se îmbrace şi să iasă pe uşă fără să răcească. Are nevoie să facă duş după ce a făcut efort fizic“, ne-a declarat profesoara Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Arad.
Găsirea cadrelor didactice care să se ocupe de aceste ore nu reprezintă o problemă pentru Arad. „După Revoluţie s-au înfiinţat multe facultăţi care pregă­tesc cadre didactice specializate în acest domeniu, al educaţiei fizice. Nu asta este problema. Nu cred că ducem lipsă de specialişti în acest domeniu, ci de investiţii. Acestea ar trebui făcute însă cu sens, nu cum s-a întâmplat în trecut. Trebuie gândită o infrastructură adecvată, care să ţină cont de demografie, de toate problemele care s-ar putea ivi. În plus, orele trebuie să fie cât mai atractive şi nu să îl îndepărteze pe elev. Trebuie să ne gân­dim la o generaţie care să aibă o cultură a mişcării, pe care din păcate, poporul român nu o are. De aici rezultă atâţia copii afectaţi de obezitate şi oameni bolnavi de diabet şi multe alte boli“, mai susţine Maria Buruc.

  • aradean spune:

    se poate face sport si fara sali de sport,ca n-au fost nici pe vremuri la toate scolile. Daca e vointa se poate doar ca sint „elemente” care le doresc neaparat ca sa se construiasca sa beneficiaeze cineva de lucrari. Sint alte prioritati deocamdata. Daca se iau banii care sint repartizati la biserici, da ,sa se faca . Acolo nu au nevoie de bani,sint biserici de citeva ori mai multe decit spitale . Unde ne sint prioritatile ?

  • lia spune:

    Doamne, zici am luat-o razna cu totii! Nu sportul este salvarea natiunii, ci dimpotriva educatia copiilor! Oricum si asa majoritatea elevilor stau pe banca la orele de educatie fizica.

  • A.Pop spune:

    Acum cateva luni aceleasi persoane, care acum plang ca nu sunt sali de sport suficiente, tipau ca Elena Udrea face sali si bazine de inot la sate. Sau, s-a ajuns la concluziii similare cu cele privind canalul Dunare – Marea Neagra, Transfagarasanul etc. etc., si anume aceea ca pentru a avea viitor nu trebuie mancati toti banii, ci trebuie investiti in lucruri de durata ? Pe cand se trezeste si USL-ul ca trebuie autostrazi, pasaje, canal Dunare – Bucuresti, canalizari si statii de epurare etc. etc. ?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției