Cu toate controalele și sancțiunile, munca fără forme legale rămâne una dintre cele mai frecvente nereguli pe piața arădeană a muncii. Lunar, Inspectoratul Teritorial de Muncă identifică noi cazuri de muncă la negru. Multor persoane le este frică să reclame faptul că nu sunt angajați cu acte în regulă, pentru a nu își pierde sursa de venit.

Fenomenul este unul de amploare la nivel local, drept dovadă cifrele comunicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În patru luni ale anului acesta, Inspectoratul Teritorial de Muncă a identificat 26 de angajatori care practicau munca fără forme legale, unde au fost identificate 224 de persoane, dintre care 25 femei şi un tânăr.

Sunt pasibili de sancțiuni și angajatorii și angajații care acceptă munca la negru.

„Din cele 26 de firme, la 10 s-au aplicat prevederile art. 264 alin. 4 din Legea 53/2003 (Codul Muncii), angajatorii primind la muncă mai mult de 5 persoane care desfăşurau activitate fără forme legale de angajare, fapta lor constituind infracţiune („constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.”)“, se arată într-o situație a ITM Arad.

Persoanelor care prestează muncă fără încheierea unui contract individual de muncă că pot fi sancţionate de inspectorii de muncă cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Recomandările redacției