Privatizarea CFR Marfă nu va afecta vizita directorului general al FMI, Christine Lagarde în România, programată a avea loc în luna iulie, a declarat joi seară, într-o conferinţă de presă, directorul de comunicare de la FMI, Gerry Rice, potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a FMI.

 

‘Acestea sunt două chestiuni separate. Există o revizuire a programului cu România, care este în derulare. Există un număr de aspecte care sunt discutate şi acest lucru este separat de vizita programată în Români a a doamnei Christine Large, care ar urma să aibă loc undeva la mijlocul lunii iulie’, a declarat Gerry Rice.

Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, selectarea câştigătorului la CFR Marfă avea drept data limită 21 iunie.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată, joi seara, câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă. Preţul oferit de GFR este de circa 202 milioane de euro şi va fi achitat integral. Pe de altă parte, GFR îşi asumă investiţii de aproximativ 900 milioane de lei în CFR Marfă.

Premierul Victor Ponta a precizat, joi, că privatizarea CFR Marfă nu s-a făcut de ”dragul FMI”, ci pentru a salva funcţionarea companiei şi a locurilor de muncă.

”Procedura de astăzi nu este făcută de dragul FMI-ului sau să ne laude FMI-ul, ci este făcută în primul şi în primul rând pentru a salva funcţionarea CFR Marfă, pentru a salva cele mai multe din locurile de muncă. Nu cred că cineva o să spună că mai este nevoie de absolut toţi pentru că totuşi vorbim despre secolul XXI şi vorbim despre faptul că, în general, companiile de stat nu s-au restructurat şi nu s-au adaptat la piaţă, dar este vorba de salvat cele mai multe dintre locurile de muncă şi este vorba de investiţii care să permită ca CFR Marfă să reziste pe piaţă, într-o piaţă deschisă în acest moment. (…) Astăzi, când vorbim, pentru contractele de transport de marfă în România poate să vină şi Deutsche Bank, poate să vină şi orice altă companie din Europa, asta înseamnă UE, competiţie deschisă şi noi trebuie să rezistăm pe această piaţă”, a subliniat Ponta, într-o intervenţie telefonică la Realitatea tv.(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției