Sunt un simplu om, nu sunt familiarizat cu lumea muzicală, nici nu am o cultură vastă  în domeniu, deoarece nu am făcut o școală de muzică. Însă, de fiecare dată, când am ocazia, ascult cu multă plăcere muzică de calitate. Și o ascult de când eram copil, deoarece și ai mei ascultau muzică bună. Am copilărit cu muzica, face parte din existența mea. O ascult de câte ori sunt tristă dar și în momentele mele de bucurie. Chiar dacă nu cunosc foarte multe despre această lume a muzicii, rezonez cu ea. Poate nu recunosc note, gamă sau arpegii dar, îmi încântă sufletul de fiecare dată când ascult sunetele armonioase. De mai bine de un an, ,,nebunia” aceasta care ne înconjoară a reușit să ne ia multe, din toate direcțiile și domeniile. Cultura cu tot ce ține de ea, a fost grav afectată. Încet, încet nu am mai avut acces la concerte și spectacole…și tot încet și sigur ne-am îndepărtat de ceea ce era simplu și frumos odinioară. Poate că mulți spun ,, se poate trăi și fără asta”. Clar că se poate trăi, dar depinde cum trăim. Un om care nu ascultă un concert cu muzică de calitate, care nu savurează o piesă de teatru, este mai trist. Cultura te înalță, te face mai uman , mai bun. Kant spunea că ,,un popor fără cultură este ușor de manipulat” și mare adevăr grăiește. Zilele acestea, când observăm foarte clar că manipularea a devenit un instrument folosit pe toate rețelele sociale, cultura este singura armă care ne-a mai rămas în lupta cu această manipulare. Deoarece vedem zilnic unde a dus lipsa culturii. Într-o lume aflată la marginea prăpastiei, pe mine personal, cultura  mă ajută să rămân vie, să iau acea gură de oxigen zilnică. Cu toate că instituțiile de cultură sunt acum închise, unele dintre acestea transmit spectacole on-line și atunci îmi iau porția de ,,oxigen cultural”, privind și bucurându-mi sufletul cu un spectacol de calitate.

Pe site-ul UNESCO se spune :„Cultura este acel ansamblu complex care cuprinde cunoștințe, credințe, arte, principii și valori morale, legi, cutume și orice alte abilități și obiceiuri dobândite de individ ca membru al societății”. Doar că, în aceste vremuri tulburi, se pare, că se dorește desființarea a tot ce înseamnă artă și cultură. Cum poate să creadă un edil local că un cor academic poate funcționa cu un număr limitat de artiști? Tocmai, pentru că nu știu cum funcționează un asemenea cor, dar, mă gândesc că există o mare diferență între a cânta 10 artiști și a cânta 100 de artiști. Din punctul meu de vedere, ca un novice în ale muzicii, ar suna mult mai bine, cu cât  ar fi mai mulți artiști în acel cor. La fel este și cu orchestra, una este să cânte două viori și un clarinet și cu totul altceva este să fie mai mulți instrumentiști într-o orchestră. Am dreptate? Și ar fi mult mai multe de spus referitor la acest subiect.

Zilele acestea, se pare că, se dorește să li se ia arădenilor dreptul de a asculta muzică de calitate, dreptul la cultură. Aș avea și eu o întrebare, dacă îmi este permis : ,, Ați participat, domnule Bibaț, la un concert al Corului Academic arădean? Si dacă ,,da”, cum vi s-a părut? Primarii unei localități se schimbă, odată la patru ani, nu sunt veșnici. Ei pot rămâne în memoria locuitorilor prin ceea ce au creat, prin lucrurile frumoase pe care le aduc, pe parcursul mandatului, unui oraș, nu prin ceea ce distrug. Cei care distrug cultura unei nații, ajung, de obicei, la ,,coșul de gunoi” al istoriei.

Nu ne luați și bruma de cultură care ne-a mai rămas, vă rugăm. Este singurul ,,lucru” care ne ajută să fim umani. Și apropo, un sfat domnule primar, tot dacă îmi este îngăduit,  în viață nu totul se limitează la bani…

  • maria ardelean spune:

    E o mare rusine ce se intâmplă in acest zile in Arad. Este inadmisibil ce isi permite primarul Bibart. Care prin tot comportamentul lui discretionar bate cuie după cuie in sicriul electoral al PNL.

  • Ardelean Alexandru spune:

    Îmi pare rău, dar vedeți că istoria se repetă: alte măști, aceeași piesă…
    Dacă nu s-ar fi întâmplat aceste ,,cestiuni” în trecut, nu aș fi comentat nimic. Dar cum au fost semnalate peste tot în lumea ,,civilizată”, nu este un fapt nou…
    Cu stimă,

    .

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției