Un preot italian care a condus timp de mai mulţi ani un mare spital de la Roma, proprietate a Vaticanului, a fost arestat joi sub acuzaţia de deturnare de fonduri şi fraudă fiscală, informează vineri cotidianul roman La Repubblica.

Părintele Franco Decaminada a fost administrator delegat, în perioada 2004 – 2011, al Institutului dermatologic ‘Immacolata’ (IDI), care a declarat faliment după ce a înregistrat pierderi de peste 600 de milioane de euro.

Preotul este acuzat de deturnare de fonduri, în scopuri personale, de circa patru milioane de euro. Magistraţii de la Roma au sechestrat de asemenea o vilă în regiunea Toscana, achiziţionată pe numele lui Decaminada cu fonduri deturnate, clădire în valoare de peste un milion de euro.

Ancheta deschisă de Parchetul din Roma a permis descoperirea unei fraude fiscale în valoare de peste 14 milioane de euro din fondurile destinate spitalului IDI, precizează La Repubblica.

În afara părintelui Decaminada, au mai fost arestaţi, sub acuzaţia de fraudă fiscală, doi antreprenori italieni.

Spitalul IDI este proprietate a Vaticanului şi îi aparţine Congregaţiei „Immacolata”, un institut religios care posedă alte două spitale în capitala Italiei.

Situaţia spitalului IDI, care nu plătea salariile celor 1.500 de angajaţi (printre care peste 300 de medici) de mai multe luni, a constituit obiectul uneia dintre ultimele măsuri luate de papa Benedict al XVI-lea, înainte de anunţarea „sediului vacant” la Vatican, pe data de 28 februarie.

Papa Ratzinger, pe data de 18 februarie, cu zece zile înainte de a se retrage la Castel Gandolfo, i-a încredinţat gestiunea spitalului IDI cardinalului Giuseppe Versaldi, preşedinte al Prefecturii pentru afaceri economice de la Vatican, solicitând ‘redresarea economică şi financiară’ a acestui spital proprietate a Sfântului Scaun.

Cardinalul Versaldi l-a numit recent în funcţia de director al spitalului IDI pe Giuseppe Profiti, preşedintele celui mai mare spital pediatric de la Roma, „Bambin Gesu”, care depinde de Vatican.


Recomandările redacției