Edilii noștri se pregătesc să sărbătorească din nou Zilele Aradului. Au fost pregătiți banii pentru a acoperi cheltuielile mai mult sa mai puțin necesare și, ceea ce nu este deloc de neglijat, au fost alese personalitățile orașului care urmează să fie recompensate pentru meritele lor. Astfel, încă de miercurea trecută, la intrarea în Primărie au fost afișate două proiecte de hotărâre. Unul vizează conferirea „Diplomei de aur” pentru familiile care împlinesc anul acesta 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, iar cel de-al doilea acordarea Titlului „Pro Urbe” și a „Titlului de Exce­lență” unor personalități ca Andrei Kozma, Siska-Szabo Hajnalea, Francisc Tisza și Monica Fufezan.
Până aici nimic ieșit din comun. Însă autoritățile locale, și mă refer aici, atât la cele executive, cât și la cele deliberative, par să fi uitat de faptul că în luna martie a acestui an a trecut în eternitate unul dintre oamenii care au marcat viața Aradului de după Revoluție. Este vorba despre publicistul și scriitorul Bujor Buda.
Personal, l-am cunoscut târziu, când avea peste 70 de ani. Dar în ciuda vârstei înaintate, nu am putut să nu îi dau dreptate când îmi spunea că se consideră ca fiind un om cu sufletul tânăr. Era un om care avea multe de spus și de oferit, multe planuri, multe proiecte, chiar și după ce aflase că suferă de o boală nemiloasă. Iar în centrul tuturor preocupărilor sale era Aradul, marea lui dragoste. Aradul, orașul pe care dorea să îl schimbe. De aceea, înarmat cu aparatul de fotografiat, l-a bătut la pas, pentru a scoate în evidenţă atât aspectele frumoase, cât şi cele mai puţin frumoase, care trebuie remediate, după cum spunea. A pus bazele Asociaţiei Pro Urbe, a inventariat împreună cu colegii din cadrul asociaţiei clădirile vechi ale municipiului, făcut şi s-a implicat în proiecte menite să promoveze şi să protejeze patrimoniul arhitectural al orașului de care era îndrăgostit. Și toate acestea necondi­ționat. Fără a aștepta nimic în schimb.
A colaborat cu televiziunile locale, cu ziarul Observator arădean şi în ultimii ani ai vieţii cu ziarul nostru, în paginile căruia a scris despre partea frumoasă și mai puțin frumoasă a municipiului. Povestea că are obiceiul să facă plimbări mai lungi sau mai scurte, cu aparatul foto din dotare. A tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la „bubele” care urâţesc faţa municipiului. A fost un duşman declarat al aparatelor de aer condiţionat amplasate fără discernământ pe faţadele clădirilor, al cablurilor care spânzură pe aceleaşi faţade, al cofretelor lăsate de izbelişte, al cabinelor de telefon transformate în pubele de gunoi, al oţetarilor şi al vegetaţiei care şi-a făcut apariţia pe frumoasele clădiri de altă dată ale oraşului, acum abandonate, al gurilor de canal care nu sunt aduse la acelaşi nivel cu carosabilul, al gropilor pe care le întâlnim din păcate atât de des în cale, într-un cuvânt al tuturor lucrurilor care nu ne-au făcut şi nu ne fac cinste, al tuturor neregulilor urbanistice sau edilitare care strică imaginea Aradului şi a României, având în vedere că, ne place sau nu, locuim într-un oraş care se află la poarta de vest a ţării. În 2011, cu ocazia Zilelor Aradului, a primit din partea Primăriei Titlul de Excelenţă pentru atitudinea civică şi promovarea valorilor Aradului.  Merita și merită însă mai mult. Mai multă recunoștință din partea noastră, mai multă implicare în apărarea ideilor în care a crezut, și, de ce nu, titlul de cetățean de onoare, care
i-a fost refuzat în timpul vieții, pentru că probabil deranja prin atitudinea sa, prin articolele sale, prin gesturile sale, prin faptul că nu se dădea în lături să tragă de urechi administrația locală, atunci când constata că s-au făcut greșeli, când îi sfătuia pe aleșii din CLM să bată și ei orașul la pas, per pedes apostolorum, pentru a vedea neregulile, nu să se plimbe cu mașinile lor de lux, din care toate lucrurile par bune și frumose.
Având în vedere că Bujor Buda, nu se află pe lista personalităților omagiate de Zilele Aradului, mă face să cred că edilii au ratat, anul acesta, un bun prilej să arate că știu să aprecieze valoarea unui om, care a dovedit de atâtea ori că a iubit enorm Aradul. Necondiționat.

Recomandările redacției