Crisan

Ioan Crişan susţine că Primăria Vladimirescu nu mai poate să plătească în locul Guvernului

Mai mulţi locuitori ai comunei Vladimirescu ne-au contactat la redacţie pentru a se plânge de faptul că însoţitorii persoanelor cu handicap nu îşi vor mai primi drepturile. Oamenii susţin că au primit o scrisoare de la Primărie prin care sunt informaţi că banii cu pricina ar trebui să fie alocaţi de Guvern. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, plăţile vor fi sistate. „Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că suntem în imposibilitatea de a plăti indemnizaţia de însoţitor începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2014. Întrucât Primăria Vladimirescu a contribuit cu 26% (faţă de 10%, cât avem obligaţia de plată) nu mai avem resursele financiare disponibile. Obligaţia plăţii rămâne Guvernului, iar în momentul asigurării sursei de finanţare de către acesta vom plăti restanţele salariale. Conform OUG 58/22.09.2014 art. 2, alin. 2, «finanţarea drepturilor asistenţilor personali şi a persoanelor cu handicap se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată în proporţie de 90% din necesarul de fonduri stabilite anual la elaborarea bugetului de stat în baza numărului de beneficiari»”, se arată în scrisoarea trimisă însoţitorilor persoanelor cu handicap.

Elisabeta Gabor este bunica unei fetiţe cu handicap, care are un picior mai mic decât celălalt. Femeia povesteşte că fiica sa este divorţată şi în afară de indemnizaţia de însoţitor nu mai are niciun alt venit.  „Fiica mea, Ramona Gabor, are doi copii şi este divorţată. Fetiţa care are piciorul drept mai scurt decât stângul a fost operată în octombrie anul trecut, la anul va trebui să fie din nou operată, iar la 16 ani urmează a treia operaţie. Fiica mea şi-a primit banii pe luna trecută, dar nu ştiu ce va face dacă nu va mai fi plătită. Eu am o pensie mică, o mai ajut din când în când, dar nu îmi pot permite să o sprijin prea mult”, susţine Elisabeta Gabor.

Primarul aşteaptă banii de la Guvern

Contactat telefonic, Ioan Crişan, primarul comunei Vladimirescu susţine că Executivul a adoptat, în campania electorală, un act normativ prin care se angaja să plătească 90% din sumele care trebuie acordate însoţitorilor persoanelor cu handicap, dar nu a alocat fondurile necesare. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/22 septembrie 2014 „finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate în baza prevederilor art. 42, alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, în proporţie de cel puţin 90% din necesarul de fonduri stabilit anual la elaborarea bugetului de stat, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale.”  „Analizând prevederile acestei ordonanţe, Primăria poate să contribuie cu doar 10% din fonduri, or, noi am alocat până acum 26%, iar Guvernul nu ne dă banii. I-am înştiinţat pe oameni să nu se mai aştepte să facem plăţi, pentru că încălcăm legea, atâta timp cât nu ni se alocă fondurile necesare de la bugetul de stat”, a declarat primarul Ioan Crişan. Acesta a ţinut să precizeze că Primăria a făcut lunar demersuri pentru reglementarea situaţiei, însă problema a rămas nerezolvată. „Avem 18 asistenţi personali cu salarii şi 56 cu indemnizaţii, astfel că în fiecare lună trebuie să plătim 55.053 de lei. Guvernul ar trebui să ne dea sumele necesare la rectificarea bugetară. Ambele rectificări de anul acesta s-au făcut şi nu ştiu când se vor mai face. Dacă punem de la noi banii, nu-i vom mai primi înapoi”, a încheiat primarul.   

Recomandările redacției