bunPaul E. Zarna este un profesor american, originar din Arad, care ar vrea să doneze câteva sute de mii de euro Fundaţiei Moise Nicoară. Banii ar fi trebuit să constituie ajutor pentru elevii de la Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad, sume ce s-ar fi transformat în burse în străinătate.
Necazul omului îl reprezintă însă faptul că zbaterea sa este în zadar, pe motiv că, susţine americanul, fundaţia pe care ar fi înfiinţat-o în urmă cu câţiva ani nu mai e de găsit. „Fundaţia de fapt există, însă nu se mai ocupă nimeni de ea. De un an şi jumătate încerc să primesc lista cu membrii fondatori ai Fundaţiei Moise Nicoară, pentru a începe să donez bani acolo. De patru ori am fost, fizic, la profesorul Mircea Potocean, directorul Co­legiului Moise Nicoară, iar a cincea oară i-am lăsat un mesaj la telefon, prin intermediul secretarei. De fiecare dată mi-a promis lista, însă nu o am nici măcar în ziua de astăzi“, se plânge Paul E. Zarna.
Arădeanul, plecat de tânăr în America, vrea să pună mâna pe listă pentru că are o multitudine de idei cu ajutorul cărora vrea să organizeze o serie de evenimente, să doneze bani, singura problemă de care se izbeşte însă este că nimeni nu se mai ocupă de nimic.
Conform propriei mărturisiri, Fundaţia Moise Nicoară a luat naştere în anul 1998, când odată cu întoarcerea sa în Arad, a organizat o serbare pentru foştii profesori. „Evenimentul a fost un succes atât de răsunător, încât întreaga presă a vremii vuia pe seama acestei manifestări, prima de acest gen din Arad. În acele zile, Ovidiu Hoară, directorul de atunci al liceului, a venit cu ideea înfiinţării unei fundaţii. În afară de mine, membrii fondatori au mai fost Dan Demşa, Aurel Ardelean, Ovidiu Hoară, Doru Cotuna, Constantin Burtea, Gheorghe Nica, Suzana Pop şi mulţi alţii“, ne-a mărturisit Paul E. Zarna.
Menirea fundaţiei era aceea de a sprijini elevii Colegiului Moise Nicoară, acordându-le burse în străinătate, lucru care, spune Zarna, se petrece şi în prezent. Mai mult, spune acesta, toate lucrările de restaurare ale clădirii, toţi banii europeni, intră prin această fundaţie. „Este un lucru bun, altminteri nu ar fi posibilă lucrarea, însă vreau să dau şi eu bani şi nu pot. Nu vă mai spun că am cunoştinţe care ar dori, la rândul lor, să doneze bani mulţi în această fundaţie“, este convins E. Zarna.
Paul E. Zarna a fost elev la Liceul Moise Nicoară, însă la vârsta de 17 ani a plecat în America, unde s-a şi stabilit. În ultimele două decenii a ocupat catedra de limbă spaniolă a „City Colleges of Los Angeles“.
345.000 euro după moartea sa
La scurt timp după ce fundaţia a luat fiinţă, Zarna a întocmit, conform propriilor spuse, un document prin care, după moartea sa, fundaţia putea să beneficieze de suma de 345.000 euro. Dezamăgit însă că fundaţia a intrat pe linie moartă, profesorul de limbă spa­niolă şi-a retras banii. „Chiar şi aşa, până în acest moment am dat fundaţiei peste o mie de dolari, bani care s-au folosit la bursele elevilor. Pe lângă asta, am mai intenţionat, tot fără succes însă, să donez câte două mii de dolari în fiecare an pentru ajutorarea elevilor“, ne spune Paul E. Zarna.
Profesorul ne-a mărturisit că, în ciuda obstacolelor care îi stau înainte, nu va renunţa şi va duce în continuare acest război, până când va reuşi într-un fel să doneze sume de bani importante, care să îi ajute pe elevii de la Colegiul Moise Nicoară să îşi aprofundeze studiile în străinătate.
Am dorit să aflăm şi atitudinea profesorului Mircea Potocean, directorul actual al colegiului, care a fost acuzat că împiedică donaţiile lui Paul E. Zarna, prin amânarea înmânării acestuia a listei cu membri fondatori ai Fundaţiei Moise Nicoară. Directorul Mircea Potocean ne-a declarat că „eu nu sunt nici măcar membru al acestei fundaţii. Nu am de unde să îi dau domnului Paul E. Zarna lista cu membrii fondatori, pentru că nu am nici o legătură cu fundaţia. Din câte ştiu eu, profesorul care era preşedintele fundaţiei a ieşit demult la pensie“.

  • dumitru spune:

    Sa dea banii la ministeru educatiei, sa dea ei bursele, ca stiu ei mai bine ce sa faca …

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției