Programul „Laptele și cornul” – acest program despre care se presupunea că scapă unii copii de foamea zilnică – nu prea funcționează, de fapt, în școli, acolo unde produsele stau pe rafturi până se strică. Ne-a spus-o chiar un cadru didactic de la German și Moise, Waldvogel Brigitte, cu care am discutat un pic și  pe care am sfătuit-o să ne scrie câteva rânduri.

Iată ce ne-a scris: „Programul continuă să fie implementat, însă nu mai răspunde nevoilor elevilor de mult timp. De fapt, când au fost întrebați ultima dată ce părere au despre acest proiect? Cu toate că, de-a lungul timpului, s-au vehiculat mai multe opțiuni, cum ar fi direcționarea programului către anumite categorii de copii sau transformarea într-un program mai amplu, acestea nu s-au concretizat. Pentru anul școlar 2021 – 2022 se promit chiar și măsuri educative care vor însoți distribuția fructelor și a produselor lactate, cum ar fi organizarea de vizite la ferme sau organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume, însă toate aceste propuneri vor rămâne doar la stadiul de propuneri, cum s-a întâmplat și până acum. Dincolo de discuțiile privind calitatea produselor, problemele de sănătate pe care le cauzează unor copii, ne punem întrebarea: pentru cine este util acest program? Doar o persoană ruptă de realitatea școlară nu ar cunoaște răspunsul.

Alternative? Foarte multe, realizabile. Mediul școlar poate și ar trebui să influențeze pozitiv elevii dincolo de realizările școlare. Programul «Laptele și cornul» ar putea fi înlocuit cu un program inovator, care promovează obiceiurile alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții. Un program care să ofere copiilor un prânz școlar consistent, copiii având posibilitatea de a alege ceea ce doresc să mânânce, inclusiv salate, fructe și legume furnizate de producătorii locali.

Cred că este esențial să încurajăm un mediu școlar care să susțină activitatea fizică regulată și obiceiurile alimentare sănătoase, însă acest lucru presupune asigurarea unei alimentații de calitate pentru elevi”, ne-a scris Brigitte.

Deși din cuvintele ei am putea scoate un adevărat articol de opinie, aș dori să adaug chiar eu că tocmai cei pe care programul tinde să îi favorizeze, și anume copiii săraci, au de suferit când văd că prietenii lor mănâncă mult mai bine și poate chiar mai sănătos. Mă rog, am fost un pic nesigură la ultimele cuvinte deoarece copiii nu își cumpără singuri mâncare prea sănătoasă atunci când au de ales cornuri cu ciocolată.

În Statele Unite sau Franța nu s-ar pune problema ca cei mici să nu își achiziționeze o masă caldă, chiar dacă plătită. Sumele sunt atât de mici încât aproape oricine își poate permite un meniu în pauză. Să presupunem totuși că ne referim la niște copii care provin din niște familii extrem de sărace – ei, da, pentru ei s-ar putea face excepții și nu cred că ar fi un enorm sacrificiu public având în vedere că vor duce, se pare, greul, în curând.

Problema este însă că mereu tindem să facem politici publice de gura lumii – și știm cu toții că lumea e cam zgârcită. Să nu uităm însă că este vorba de niște copii nevinovați, care merită o masă caldă în timp ce merg la școală. Aici vorbesc de toți copiii, nu doar de cei provenind din medii defavorizate.

Intenția a fost bună, dar, așa cum se întâmplă adesea, raportarea la realitate e strigătoare la cer. De dreapta să fii și tot știi că o grămadă de bani se sifonează și nu se duc pe investițiile atât de mult trâmbițate, astfel încât să te zgârcești că o parte din bani ar putea ajunge la niște copii. 

Masa într-o cantină pentru toți copiii ar fi și o enormă șansă la socializare și la reducerea inegalităților dintre ei. Mai mult, poate cei mici nu ar mânca zilnic pizza dacă ar avea variante sănătoase și mai…pe placul lor.

Recomandările redacției