După ce a repus în funcțiune „Săgeata Verde”, Consiliul Județean pregătește un proiect ambițios, menit să dea o gură de oxigen producătorilor de vin din Podgoria Aradului. În parteneriat cu mai mulți producători, CJA va organiza un Circuit al Cramelor pe Drumul Vinului. Despre ce este vorba? Toamna, la sfârșitul săptămânii, iubitorii vinului de calitate, dar și simplii turiști, vor avea posibilitatea să viziteze câteva crame din Podgorie, unde vor putea degusta contra cost băutura care, pe vremuri, a dus în lume numele Aradului, fiind uneori vândută chiar și sub celebra marcă de vin de Tokaj, care potrivit unor surse a devenit primul vin cu denumire de origine controlată din lume, cu mai multe decenii înainte de vinul de Porto și cu peste 120 de ani înainte de vinul de Bordeaux. Până la Ghioroc, doritorii vor putea să călătorească cu „Săgeata Verde”, deplasarea prin Podgorie urmând să se facă cu trenulețul de agrement care circulă acum prin municipiu. Spuneam că este un program ambi­țios care va reprezenta un sprijin serios pentru producătorii de vin. Așa este, în condițiile în care mulți dintre aceștia întâmpină încă serioase dificultăți în a-și valorifica produsele, iar în situația în care rămân cu vinul pe stoc, au mari probleme când trebuie să înceapă lucrările de întreținere a plantațiilor, lucrări care sunt foarte multe și foarte costisitoare. Dincolo de țuica și vinul care vor putea să fie vândute cu această ocazie, va conta foarte mult publicitatea care se va face. Dacă vor fi mulțumiți de calitatea produselor cumpărate, vizitatorii se vor întoarce cu siguranță la crama preferată pentru a cumpăra din nou și o vor recomanda și prietenilor. Iar dacă vor fi și turiști străini, cu atât mai bine, că au mai mulți bani de cheltuit și, de ce nu, de investit într-o afacere care poate fi profitabilă, dacă există… piață de desfacere. Poate acțiunea Consiliului Județean va duce, puțin câte puțin și la schimbarea mentalității băutorului român, care după Revoluție a dat dovadă că preferă mai mult berea sau diversele tării, în detrimentul vinului, un produs natural, în condițiile în care este făcut din struguri, nu din diverse chimicale, și foarte sănătos, dacă este consumat cu măsură. Realizarea Drumului Vinului a fost un prim pas, chiar dacă a părut, pe alocuri, făcut cu o anumită stângăcie. Locuitorii din Podgorie știu despre ce este vorba. Repunerea în circulație a Săgeții Verzi a fost al doilea pas. Introducerea unui anumit număr de producători în Circuitul Cramelor va fi al treilea pas, care trebuie obligatoriu urmat de alții, cum ar fi găsirea unor soluții pentru ca produsele din Podgorie să poată fi vândute mai ușor și la un preț mai bun decât în momentul de față. După cum spuneam, Circuitul Cramelor va reprezenta un impuls dat vânzărilor, însă ar fi nevoie de ceva în plus, eventual înființarea unor centre de colectare a strugurilor care să nu ofere prețuri în bătaie de joc.

Recomandările redacției