uavUniversitatea Aurel Vlaicu îşi res­pectă cu maximă consecvenţă standardele pe care şi le-a impus şi misiunile pe care şi le-a asumat; aşa rezultă din informarea făcută ieri, la sediul rectoratului, de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, directoarea Şcolii docto­rale a universităţii, şi de prof. univ. dr. Gabriela Kelemen de la Facultatea de ştiinţe ale educaţiei, psihologie şi asistenţă socială a aceleiaşi universităţi, după reîntoarcerea de la Geneva, unde au participat la o întâlnire de lucru în cadrul unui program european Erasmus + la care instituţia arădeană de învăţământ superior este partener alături de instituiţii din alte patru ţări: Elveţia, Belgia, Franţa şi Luxemburg. Directoare de proiect este Laurence Fond-Harmant, din Luxemburg. Segmentul românesc este coordonat de prof. univ. dr. Gabriela Kelemen, iar consultanţa ştiinţifică este asigurată de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ. Finanţat integral din fonduri ale Uniunii Europene, proiectul are ca ţintă persoanele cu probleme de sănătate mintală, scopul fiind identificarea de practici care să conducă la integrarea sau reintegrarea persoanelor amintite în viaţa socială activă şi utilă. „Reuniunea de la Geneva a fost pentru noi o experienţă cu totul nouă, dat fiind că n-am mai avut implicări anterioare în astfel de proiecte. Am constatat că reintegrarea celor cu probleme de sănătate mintală este deja o practică  uzuală în Elveţia. Deosebit, în România aşa ceva aproape că nu există. La revenirea în ţară am căutat organizaţii neguvernamentale care să aibă această preocupare, dar n-am găsit nici cinci – din peste 40.000 de organizaţii existente. Desigur, constatarea nu a fost confortabilă, dar tocmai disconfortul ne mobilizează într-o măsură şi mai mare, astfel încât acţiunea noastră în acest proiect european să însemne startul unei acţiuni concertate a întregii societăţi româneşti, la toate nivelele ei de organizare, pentru recuperarea acestei rămâneri în urmă care nu ne face cinste”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.
Liniile generale de acţiune ale proiectului şi segmentele avute în vedere pentru reuşita acestuia au fost expuse de prof. univ. dr. Gabriela Kelemen. „Ţintim trei grupuri distincte: beneficiarii direcţi ai proiectului – adică persoanele cu probleme de sănătate mintală, profesioniştii psihopedagogiei în domeniu, şi angajatorii care îi vor reintegra pe beneficiari în viaţa activă şi utilă. Pentru aceasta este necesar să punem în acord responsabilităţile şi obligaţiile fiecărui partener în proiect şi stabilirea unui calendar cu termene precise pe timp scurt şi pe perioadă mai îndelungată. Specialiştii din cele cinci ţări vor ela­bora un chestionar aplicabil beneficiarilor, şi un altul aplicabil an­gajatorilor, astfel încât efortul de reintegrare să fie un succes”, a spus prof. univ. dr. Gabriela Kelemen.
Referitor la acţiunile programate în timp, prof. univ. dr. Ramona Lile, rector al UAV, a declarat că universitatea sprijină toate acţiunile şi toate demersurile, în aşa fel încât reuşita să fie o realizare a instituţie şi a ţării în egală măsură, dat fiind că ultima reuniune  din proiect se va desfăşura la Arad. „La toate nivelele sale: conducere, corp profesoral şi studenţi, Universitate Aurel Vlaicu sprijină cu toată energia acest proiect. Ca parte a proiectului, ne-am asumat nişte respon­- sabilităţi şi nişte obligaţii de care trebuie să ne achităm la superlativ. Faptul că proiectul se va încheia cu reuniunea de la Arad ne crează o obligaţie în plus, şi promitem că vom face faţă provocării”, a spus prof. univ. dr. Ramona Lile.

Recomandările redacției