uavLa Universitatea Aurel Vlaicu din Arad se desfăşoară, începând cu 21 iulie 2010, un important proiect de cercetare, în valoare de aproape şapte milioane de lei, din care aproa­pe şase milioane de lei fiind fonduri FEDR, cofinanţarea ridicându-se la 842.917 lei. Proiectul „Plantele liberiene – resurse regenerabile strategice pentru economia europeană” are ca obiect principal valorificarea completă a plantelor tehnice, in, cânepă şi rapiţă, pentru obţinerea de produse inovative, materii prime auxiliare şi produse energetice. În condiţiile în care proiectul se apropie de final, atât conducerea UAV, cât şi participanţii îşi doresc să se implice în alte proiecte.
„Acest proiect minunat coordonat de doamna Cecilia Sîrghie se apro­pie de final, din păcate. Institutul de cercetare, dezvoltare, ino­vare în ştiinţe tehnice şi naturale va valida prin rezultatele obţinute acest proiect care se urmăreşte utilizarea plantelor tehnice indigene. Acest colectiv merită felicitat”, susţine prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Consiliului Academic al UAV.
La rândul său, prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul universităţii de stat arădene, îşi doreşte implicarea şi în alte proiecte. „Resurse regenerabile de materii prime sunt studiate de cercetători pentru potenţialul lor masiv de a oferi soluţii economice viabile în mai multe sectoare de activitate. Aş vrea să-i felicit pe toţi participanţii şi să le doresc ca pe viitor să se implice în proiecte şi mai importante”, a declarat rectorul UAV.
La rândul său, conf. univ.dr. Cecilia Sîrghie, a mulţumit conducerii universităţii pentru susţinerea primită, a ţinut să precizeze că prof. univ. dr. Florentina Munteanu, prorector pentru cercetare al UAV, a fost printre coordonatorii proiectului şi a prezentat câteva dintre rezultatele obţinute. „Printre rezultatele obţinute enumerăm 91 de rapoarte ştiinţifice, 14 tehnologii noi aplicabile industrial, dintre care cinci brevetabile, cu patru brevete internaţionale şi unul românesc, zece propuneri de noi proiecte, trei teze de doctorat finalizate, trei teze se vor susţine în 2013 şi două teze sunt în progres”, susţine conf. univ.dr. Cecilia Sîrghie.

Recomandările redacției