catusePortughezul Artur Baptista da Silva, care timp de un an s-a prezentat drept expert pe probleme economice şi consultant ONU, s-a dovedit a fi în realitate un impostor şi fost puşcăriaş, potrivit ziarului madrilen El Pais şi Reuters.

Popularitatea lui Da Silva (61 de ani) a început să crească anul trecut, după ce a apărut la un important eveniment de caritate la Lisabona.

Mai târziu, el a susţinut o conferinţă dedicată crizei globale la Lisbon International Club, iar în decembrie anul trecut săptămânalul portughez Expresso a publicat un interviu cu ‘economistul de renume mondial’, în care Da Silva s-a dat drept ‘expert ONU’ pe probleme economice. Potrivit spuselor sale, el a condus un proiect de cercetare privind impactul recesiunii asupra economiilor din sudul Europei.

Da Silva a criticat în mod repetat măsurile de austeritate la care autorităţile portugheze au fost forţate să recurgă în contextul crizei datoriei din zona euro, fiind citat de nenumărate ori de presa economică portugheză.

Impostorul s-a prezentat ca profesor de economie socială la Milton Wisconsin University, care a fost închisă încă în 1982. A încercat să treacă şi ca fost consilier al preşedintelui Portugaliei, Jorge Sampaio, şi expert al Băncii Mondiale.

În decembrie anul trecut, reprezentanţi ai ONU au declarat la una din televiziunile portugheze că Da Silva nu a lucrat niciodată pentru Organizaţia Naţiunilor Unite în nicio calitate. În urma unei investigaţii jurnalistice, media portugheze au aflat că informaţiile privitoare la studiile sale economice erau false. S-a aflat de asemenea că acesta a stat de două ori în închisoare.

Potrivit media portugheze, Da Silva riscă urmărirea penală pentru impostură şi fals, însă forţele de ordine din Portugalia nu-i pot da deocamdată de urmă.

 

Recomandările redacției