Un reper cultural pentru județul Arad, Teatrul de Vară de la Moneasa, va fi modernizat

0
794

Voicu Sida 

Săptămâna trecută m-am gândit să ajung la Moneasa, mai precis în stațiune. Era o zi frumoasă, călduroasă, dar era o liniște deplină, exact ceea ce avem nevoie în fiecare zi, fiecare dintre noi.

Bătând stațiunea de la un capăt la celălalt pe jos, am avut prilejul să stau de vorbă cu mai mulți turiști aflați la tratament. Oamenii erau din părțile Moldovei, chiar din Galați și Craiova. Aceștia sunt în a doua săptămână de ședere în Moneasa.

Noi venim aici de ani de zile și ne simțim foarte bine. Aerul, liniștea de la Moneasa simțim că ne prelungește viața”, spune o pereche din Galați.

Pe mine nu mă tentează să ies din țară la o stațiune. Știți cum suntem noi românii, întotdeauna zicem că este mai bună pâinea altora decât a noastră. Eu vă spun din experiență că am fost în multe locuri și în străinătate că nu sunt multe ca ale noastre”, ne-a precizat un domn din Craiova.

La despărțirea de cei patru turiști, am dat de primarul comunei Moneasa.

Domnule primar, mă bucur să vă întâlnesc și tocmai vreau să mai vorbim despre stațiunea Moneasa. Ce ne puteți spune?

Despre stațiunea Moneasa se pot vorbi multe chestiuni. Chiar astăzi am avut o discuție cu un reprezentatnt de la Centrul Cultural Județean Arad, care a venit cu o sugestie de care mă bucur foarte mult.

O putem auzi și noi?

Da, au venit cu o propunere de a găsi un arhitect în vederea modernizării „Teatrului de Vară”. M-am bucurat foarte mult când am auzit acest lucru, deși obiectivul este al Consiliului Județean Arad, dar este în mijlocul stațiunii. Eu am pus mâna imediat pe telefon și am sunat un arhitect din Arad. Acesta va fi prezent peste două- trei zile în Moneasa. Este o dată pe care am stabilit-o între cele trei părți: Consiliul Județen Arad, deoarece ei sunt proprietarii acestui Teatru de Vară, arhitect și primar.

Ne bucurăm domnule primar Ioan Nuțu Herbei să auzim de colaborarea dumneavoastră bună cu Consiliul Județean Arad. Pe de altă parte, este adevărat că Moneasa are cele mai multe activități culturale peste an?

Da, așa este, dacă doriți vi le și enumăr: Zielele Monesei, Festivalul de Folc, Festivalul Clătitelor, Festivalul Concurs de Muzică Populară, Glasul Ceaunelor. Iar, în acest an am mai adăugat un eveniment și anume: Concursul echipajelor de Ambulanță. La acest eveniment au participat reprezentanți din 27 de județe din țară, dar și din Republica Moldova. De aceea este o obligație în plus să le prezentăm ceva celor care sunt în stațiune și la participanții la diversele manifestări culturale, dar și la turiștii care ne vizitează.

Am observat domnule primar că s-au mai uscat din arbuștii plantați?

Da, așa este deși le-am dat apă, dar a fost seceta mare și s-au uscat. Cam 10-12% dintre ei. Dar vor fi înlocuiți acum în toamnă sau mai precis la primăvară.

Ce alte lucruri ați mai făcut sau le veți realiza?

Am acoperit casa parohială din Moneasa, am realizat modernizarea iluminatului public în toată comuna. De asemenea vrem ca până la sfârșitul anului să ridicăm acoperișul pe noua construcție, care va deservi SMURD și PSI pentru comunitate și pentru stațiune. Mai avem un contract de finanțare pentru un buldoexcavator, care este pe GAL. Am mai finalizat lucrările la capela mortuară din Moneasa. Nu în ultimul rând, am alocat o sumă de bani pentru introducerea căldurii la Schitul de la Moneasa. Acest lucru se face pe baza unei hotărâri de Consiliu Local. Și fiindcă suntem deja în sezonul rece, vreau să informez pe această cale că am asigurat bisericile și școlile, dar și primăria cu lemne pentru încălzire și bineînțeles și populația comunei.

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.