„Un rol important îl au utilajele cu care se fac lucrările agricole“

0
540
  •  Interviu cu Ovidiu Palcu – patronul firmei SC Intecoholding SRL Sebiș

palcu utilaj lan porumb porumbÎn urmă cu câtăva vreme am purtat o discuție cu tânărul investitor Ovidiu Palcu, patronul firmei Intecoholding Sebiş. Firma lui activează în câteva domenii grele, printre care construcțiile și agricultura. Deține suprafețe de teren dar are și terenuri luate în arendă. Agricultura este însă un domeniu dificil deoarece, cu toa­te utilajele performante, agricultorii depind de capriciile vremii. În acest an, bunăoară, agricultura s-a confruntat cu o sevetă destul de sevară, iar lipsa apei a adus multe probleme.
– Domnule Ovidiu Palcu, astăzi ne-am hotărât să vorbim despre agricultură pentru că am văzut nişte porumb frumos, iar nişte localnici spuneau că este al dumnea­voastră; așa este?
– Da, este porumbul meu şi eu zic că este destul de frumos după câtă secetă a fost anul acesta. Am cultivat 350 ha cu porumb din soiul hibrizi Pioner, acest soi de porumb merge mai bine în zona noastră. Am semănat şi la Bocsig dar acela nu este aşa de frumos ca acesta; am semănat şi floarea soarelui, care este destul de bună. Un rol important îl au utilajele cu care se fac lucrările agricole.
– Domnule Palcu, cam ce producţie estimaţi anul acesta la culturi, deoarece mulţi se plâng că au culturi tare slabe?
– Eu zic că la Sebiş mă voi apropia, undeva de 7.000 kg/ha iar la Bocsig am în jur de 4.000-4.500 kg/ha, iar la floarea-soarelui ajung la 3.000 kg/ha; recol­- tatul porumbului îl încep cam în două săptămâni, dar problema este că producţia de porumb în ţară este aproape la jumătate iar preţurile sunt tot așa. Deci asta vreau să mai repet: în agricultură nu scoţi beneficii şi nu-ţi acoperi nici cheltuielile. Am investiţii mari în utilajele pentru agricultură, dispun de toată gama de utilaje performante pentru agricultură și dacă ajungi să vinzi kilogramul de porumb cu 0,5 lei (adică 50 de bani!)… atunci ce câștig este ăsta? Și câte se mai adaugă… Dar mie mi-a fost dragă întotdeauna munca pământului.
– Aveţi oameni pentru aceste utilaje performante?
– Da, firește. Sunt dintre ei și șoferi pe mașini. Oricum eu am încredere și am grijă de ei; nu poți să dai aceste utilaje deosebite – cum este combina – pe mâna unui om care nu o cunoaște. Vă dați seama ce s-ar putea întâmpla? Acesta este un alt aspect al muncii noastre deosebite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.