Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) sărbătoresc 100 de ani de existență. Astfel, pe 13 iulie se organizează cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român.

Anul acesta se împlinește un secol de la momentul la care a fost înființat, prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, organismul profesional CECCAR, numit inițial Corpul de Contabili Autorizați și Experți Contabili, în legea promovată de Grigore Trancu-Iași – ministrul muncii și ocrotirilor sociale la acea vreme.

Primii pași în direcția organizării unei asociații de experți contabili au loc în 1888, pe fondul unei societăți aflate într-o fază accelerată de modernizare în toate domeniile de activitate. Un grup de absolvenți ai școlilor comerciale, în majoritate funcționari superiori ai Băncii Naționale a României, înființează atunci Cercul Absolvenților Școalelor Comerciale și Financiare.

Prin Decretul Regal din 13 iulie 1921, regele Ferdinand aprobă Legea pentru organizarea Corpului de contabili autorizați și experți contabili din România.

De-a lungul timpului, CECCAR a cunoscut o deschidere spre european și internațional, cooperarea internațională a fost și va rămâne cheia succeselor realizate de de acest corp profesional.S-au semnat mai multe acorduri bilaterale de colaborare cu organisme profesionale din diferite zone ale lumii.CECCAR a semnat colaborarea cu IASB-International Accounting Standards Board și se implică activ în activitatea Comitetului PMM (Practicile Mici și Mijlocii) din cadrul IFAC, dorind să vină în sprijinul membrilor săi din rândul practicilor mici și mijlocii. CECCAR a devenit membru al numeroase organisme internaționale. La ora actuală în Arad sunt ,,903 experți contabili, 142 de contabili autorizați și 117 membrii inactivi. De asemenea în arad funcționează 297 societăți de expertiză și 54 de societăți de contabilitate. Totalul membrilor peroane fizice și juridice sunt 1.513, ne precizează președintele CCAR, prof.univ Mateș Dorel.

Experții contabili și contabilii autorizați membrii CECCAR sunt indispensabil în mediul de afaceri. România are în această perioadă nevoie de buni profesioniști pentru a se obține performanțe. Profesionalismul contabilului reprezintă echivalentul competenței, sursă principală de bază în calitatea serviciilor contabile, iar servicii de calitate înseamnă performanțe. Modalitatea în care profesioniștii contabili membrii CECCAR furnizează beneficiarilor informații relevante, transparente și credibile, contribuie la consolidarea pozițiilor acestora pe piața serviciilor contabile.

Recomandările redacției