Un şofer a fost amendat cu 54.000 de euro pentru depăşirea limitei de viteză cu 23 de km/oră

0
499

Reima Kuisla, un om de afaceri finlandez, a fost surprins recent de poliţia finlandeză circulând cu 103 km/oră într-o zonă cu limita de viteză stabilită la 80 km/oră. Pentru această încălcare a codului rutier, Kuisla s-a ales cu o amendă de circulaţie de 54.000 de euro. Spre deosebire de statele care au amenzi prestabilite sau al căror cuantum variază între anumite intervale prestabilite, Finlanda are un sistem care permite în anumite cazuri acor­darea unor penalităţi pe baza câşti­gurilor declarate, transmite Mediafax. Reima Kuisla declarase venituri de 6,5 milioane de euro pe an.

În Finlanda se pot aplica astfel de amenzi pentru încălcări ale codului rutier, precum şi pentru furt sau diverse infracţiuni economice. Astfel de amenzi nu sunt frecvente, dar nici neobişnuite.

Sistemul finlandez de calculare a amenzilor este destul de simplu. Se începe de la suma estimativă pe care cetăţeanul o are la dispo­ziţie într-o zi, iar această sumă se împarte la doi, rezultatul fiind o sumă considerată de stat potrivită pentru a-i fi luată contravenientului. Apoi, în funcţie de gravitatea faptei, se trece la multiplicare, stabilindu-se câte zile va fi privat ce­tăţeanul de aceşti bani. O depăsite a limitei de viteză cu 25 km/oră îţi poate multiplica această sumă cu 12 zile, în timp ce depă­şirea limitei de viteză cu 40 km/oră atrage o multiplicare de 22.

Majoritatea şoferilor sunt sanc­ţionaţi cu sume cuprinse între 30 şi 50 de euro pe zi, atingându-se maxime de 400 sau 500 de euro. Multiplul maxim care poate fi atins este de 120 de zile, însă nu există o sumă maximă, astfel încât un finlandez care câştigă 80.000 de euro pe an va plăti pentru aceeaşi faptă mai puţin decât un finlandez care câştigă 800.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.