Unul dintre cei peste 320 de șoferi ai Unicarm de la Satu Mare, pare întruchiparea perfectă a omului care nu învață nimic nici din greșelile altora și nici din greșelile lui. Lui Mihai Nichituț îi place să o cam tragă la măsea. Cel puțin așa rezultă din informațiile pe care le avem până acum. Chiar dacă își câștiga existența ca șofer la Unicarm, omul nu se putea despărți de băutură. Iar acest lucru l-a costat și îl costă în continuare. În 2 decembrie a rămas fără permis, după ce a fost oprit de un echipaj de poliție din Oradea. Motivul? Conducea sub influența băuturilor alcoolice. Acest lucru nu l-a oprit însă nici să conducă în continuare, după expirarea dovezii, nici să bea atunci când conduce. Astfel, la începutul săptămânii trecute a făcut-o de oaie din nou. De data aceasta mult mai grav, producând un accident pe raza comunei Vârfurile și distrugând pur și simplu o autoutilitară parcată regulamentar, în afara păr­ții carosabile. Ceea ce este mai grav, nu pentru el, ci pentru proprietarul mașinii distruse, este că asigurarea nu plătește daunele, având în vedere că șoferul vinovat a condus băut, astfel încât păgubitul nu are decât să-l dea în judecată pe Nichituț.
Pagube consistente
Mihai Șchiop este din Vârfurile. În noaptea de 28 spre 29 ianuarie și-a lăsat autoutilitara pe care o deținea în afara părții carosabile, peste drum de benzinăria Lukoil. Nu avea de unde să știe că pe acolo avea să treacă Nichituț, aflat la volanul mașinii de serviciu. Și cu atât mai mult nu avea de unde să știe că șoferul a tras la măsea și urma să piardă controlul volanului din această cauză. Acum s-a trezit cu paguba și se întreabă dacă cei din conducerea Unicarm nu trebuiau să știe că Nichituț nu mai avea permis de conducere de la începutul lunii decembrie și că s-a urcat din nou băut la volan pentru a parcurge un traseu lung, pe ruta Satu Mare-Oradea-Tinca-Beliu-Vârfu­rile-Deva. „Când m-au chemat niște vecini, să văd ce a rămas din mașină, nu mi-a venit să cred. Din fericire, în mașina parcată nu era nimeni la momentul producerii accidentului și nu au fost victime. Pagubele sunt însă consistente. Mașina a fost trans­formată într-un morman de fier vechi. Stau să mă întreb dacă n-ar fi trebuit să știe nimeni din conducerea Unicarm că omul acesta conducea fără permis din decembrie și că a plecat băut pe traseu, trecând prin trei județe, având atâta drum de bătut, de la Satu Mare până la Deva”, susține Mihai Șchiop.
Și firma vrea să-și recupereze paguba de la Nichituț
Încercând să aflăm care este punctul de vedere al Unicarm, i-am contactat pe reprezentanții societății, care au dat dovadă de transparență, spre deosebire de alte firme private sau chiar instituții de stat, care preferă de multre ori să aplice politica struțului, când ar fi mult mai normal să încerce să lămurească anumite aspecte. Vasile Grigoruț, șeful de coloană de la Unicarm, susține că societatea nu a fost informată că șoferul Nichituț a rămas fără permis, acest lucru aflându-se abia după producerea accidentului. „Șoferul respectiv transporta preparate din lapte și carne către magazinele noastre din zona Deva. O zi lucra, o zi nu. S-a angajat la noi din 2016, după ce o vreme a lucrat prin Italia. Până acum nu am avut probleme cu el. Când a plecat în cursă nu era băut. Colegii care l-au încărcat puteau să observe acest lucru. De asemenea, trebuie să știți că avem cam 700 de muncitori care lucrează pe un schimb. Sunt testați în fiecare lună cu fiola. Anul trecut, din cei 327 de șoferi pe care îi avem, am avut trei cazuri în care au fost prinși că au consumat băuturi alcoolice”, ne-a declarat Grigoruț. În plus, acesta spu­ne că Nichituț urmează să fie dat afară și că acesta nu s-a mai prezentat la serviciu de câteva zile. „A venit la firmă a doua zi după producerea accidentului. Ne-a spus că și-a angajat un avocat, iar de atunci nu a mai venit. L-am căutat pentru a lămuri lucrurile, pentru că și nouă ne-a produs un prejudiciu. Mașinile sunt asigurate, dar au doar RCA nu și casco, așa că este bun de plată. Trebuie să știți că am discutat cu partea vătămată și am sfătuit-o să îl dea în judecată, pentru că firma de asigurare nu plă- ­tește nimic dacă șoferul vinovat a fost băut”, a încheiat Grigoruț.
I s-au recoltat probe      biologice
În ceea ce-i privește, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Arad confirmă informațiile noastre și susțin că au fost prelevate și probe biologice, pentru stabilirea cu exactitate a cantității de alcool din sânge. Asta, în condițiile în care aparatul etilotest indica o alcoolemie de 0,56. „În dimineața zilei de 29 ianurie, în jurul orei 4,35, un bărbat de 55 de ani, din județul satu Mare, în timp ce conducea o autoutilitară a pierdut controlul asupra direcției de deplasare la intrare în Vârfurile și a intrat în coliziune cu o autoutilitară care era parcată regulamentar în afara părții caro­- sabile. În urma testării cu aparatul etilo test a rezultat o valoare de 0,56 ml/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, conducătorul auto nu avea drep­tul de a conduce, acest drept fiindu-i suspendat tot pentru conducere sub influența bău­turilor alcoolice. Conform pro­cedurii, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului și fără a deține permis de conducere”, susține Claudia Iuga, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
Voicu Sida
Lucian Șerban

Recomandările redacției