bunUn bărbat a murit în Vama Nădlac, de necaz că poliţiştii maghiari l-au amendat cu 800.000 de forinţi. Omul adusese din Franţa un utilaj agricol, dar în momentul în care s-a oprit în terminalul maghiar de la intrarea în ţară pentru controlul documentelor au început problemele. Frontieriştii maghiari i-au spus că nu are actele în regulă şi i-au pus în mână un proces verbal de amendă. În plus, maghiarii i-au sechestrat utilajul până la plata amenzii. Când a ieşit din birou cu actele în mână i s-a făcut rău şi a murit în terminalul de marfă, acolo unde medicii s-au chinuit peste o oră să-l resusciteze.
Şoferul de 60 de ani plecase în urmă cu câteva zile din Haţeg spre Franţa cu o maşină mică pentru a prelua TIR-ul pe care era încărcat un utilaj agricol. Era însoţit de un alt şofer. Ajunşi acolo, oamenii au cumpărat utilajul şi au pornit spre casă. La intrarea în ţară au apărut şi problemele.
„Eu am fost la volan în momentul în care am ajuns în terminal. Colegul, cel care a murit, s-a dat jos şi a mers cu documentele. Am ajuns la ora 12 ziua şi până la ora 16, ne-au tot plimbat. Ne-au pus să aşteptăm, tot mai un pic, mai pic. Când au zis că e gata, au spus că trebuie să plătim o amendă de 3.000 de euro pentru că nu am adus diagrame pe 28 de zile. Păi cum să ducem aşa ceva dacă noi nu am lucrat şi am fost în concendiu. Apoi, s-au legat de noi, cum am ajuns noi în Franţa, că noi am mers cu un prieten cu maşina. Ne-au pus să arătăm un bilet de avion sau de autocar. Şi când a ieşit de acolo din birou, a făcut câţiva paşi şi a căzut secerat. A murit pe loc”, a spus celălalt şofer al TIR-ului, care a asistat neputincios la întreaga scenă.
Amendat pe nedrept
Una peste alta, bărbatul a primit o amendă de 800.000 de forinţi, aproximativ 3.100 de euro. Suma aceasta ar fi însemnat pentru el că a făcut acest transport degeaba. S-a necăjit foarte tare, pentru că a considerat că a fost amendat pe nedrept.
„Era un om foarte corect care nu se abătea de la lege. Dacă era adevărat ce i s-a spus, el ar fi plătit amenda şi ar fi mers mai departe. Era cinstit şi onest. Probabil că nu l-ar fi ruinat această amendă, dar cu siguranţă l-ar fi afectat financiar. El era unic asociat la această firmă şi lucra ca şi şofer. Probabil această nedreptate l-a supărat şi l-a şocat extrem de mult. A şi vorbit cu un avocat maghiar care i-a dat dreptate, dar nu a mai apucat să facă nimic. El era un om sănătos, ce nu a avut niciodată probleme de sănătate, nici măcar tensiune n-a avut, de asta ne-a şocat atât de tare ce s-a întâmplat”, a spus cumnata şoferului.
Bărbatul este doar unul dintre miile de transportatori nemulţumiţi că sunt umiliţi de poliţistii şi vameşii unguri.
„De multe ori ne gândim dacă nu este un abuz. Dacă depăşim cu un minut sau cu cinci minute limita de condus şi ne prind, ne amendează. Poate nu găsim loc în prima parcare şi oprim în următoare, nu ai ce face. Amenzile sunt foarte mari şi dacă sunt date pe numele nostru şi nu al firmei, pentru noi înseamnă luni de muncă pe gratis”, a povestit revoltat un şofer de TIR.
Familia mortului a rămas bună de plată
Trupul bărbatului mort în vamă a fost adus la morgă, iar poliţiştii au demarat o anchetă. Nu sunt însă suspiciuni, cum că şoferul ar fi implicat în vreo agresiune.
Rudele îndoliate ale bărbatului au venit la Arad să îi ridice trupul, dar şi să meargă în vamă pentru a plăti amenda. Altfel nu ar fi putut recupera utilajul cumpărat din Franţa. Şoferul mort va fi înmormântat, acasă, la Haţeg.
Familia bărbatului se gândeşte foarte serios să intenteze un proces autorităţilor din Ungaria, pentru a cere explicaţii în legătură cu moartea bărbatului.

  • marcel spune:

    Nemernicii astia de vamesi si politisti unguri isi bat joc de noi de atata vreme!!!! oare cand ne trezim sa luam masuri si sa punem si noi romanii odata piciorul in prag!!! ce face ministerul de externe??

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției