Deși în ultima vreme mereu se aduc în prim-plan relatări despre situațiile negative pe care le creează unii români peste graniță, nu mai pot fi ignorate rezultatele deosebite obținute de alți români – ori de membrii familiilor lor, care au ales să trăiască în alte țări. Este și situația unui tânăr înotător cu origini pecicane – pe linie maternă, propus drept… sportivul anului în Iordania, țară în care s-a născut și în care trăiește cu familia lui.

Conform site-ului „Pecica news“ tânărul înotător – Khader Baqleh, pe numele lui –  are 18 ani și mama lui, Judit Sisa este din Pecica. Ea şi-a cunoscut soţul – de origine iordaniană, în studenţie, frecventând amândoi Politehnica din Timișoara și s-au stabilit apoi în Regatul Hașemit al Iordaniei. Tânărul mai are o soră mai mare, amândoi fiind multipli campioni la înot. Bunica tânărului sportiv trăiește și acum tot în orașul Pecica, ea vizitându-și adesea familia în Iordania.

Șansa tânărului sportiv se datorează – pe lângă deosebitelor sale rezultate – și inițiativei prin care Comitetul Olimpic Iordanian acordă trofeul „Irisul Negru” celui mai bun sportiv al anului. Trofeul se acordă la şah, golf, karate, înot şi jujitsu, fiind propuşi câte cinci candidaţi, la categoria Tineret – băieţi.

Câştigătorul titlului de… „Cel mai bun sportiv al anului 2015“ în Iordania este ales prin vot pe Facebook.

Pentru anul 2015, unul dintre sportivii propuşi este Khader Baqleh, cu un palmares deosebit: două medalii de argint la Campionatul Arab, o medalie de aur, două de argint şi două de bronz la Campionatul Internaţional din Dubai şi trei medalii de argint la ediţia a VIII-a a Campionatul Asiei.

Așa se face că mulți pecicani, dând dovadă de un lăudabil spirit de solidaritate, au acordat – pe facebook, votul lor tânărului înotător cu origini pecicane după cum se relatează pe același site.

(F.B.)

Recomandările redacției