În pericol de extincție în anii 1960, cormoranii sunt o specie de păsări care trăiesc și pe teritoriul României, însă în zona Dunării. Este o specie protejată de lege. Fiind păsări migratoare , acestea au ajuns vineri dimineața și în orașul nostru. La primele ore ale dimineții, înaripatele își făceau fiesta pe Malul Mureșului, în dreptul Parcului Copiilor. Stolul era alcătuit din câteva zeci de exemplare care și-au tras sufletul pentru câteva minute, după care și-au văzut de drum.

Cormoranul mic, specia care a fost văzută în Arad, preferă iazurile pline de vegetație, lacurile și deltele râurilor. Evită regiunile muntoase și regiunile reci și secetoase. Iubește câmpurile de orez sau alte arii inundate în care sunt prezente tufișuri și copaci. Este o pasăre care poate trăi solitar sau în grupuri și este oarecum familiarizată cu prezența umană. Își construiește cuibul din bețe și stuf, în vegetația deasă, în copaci, tufișuri, sălcii și mai rar în stuf . Frecvent, împarte același tip de habitat cu egrete, stârci și lopătari.

Cormoranul mic este o specie ale cărei habitate au fost puternic afectate de către activitățile umane. Pentru că este un mare consumatoar de pește și distruge plasele de pescuit este adesea persecutat de pescari. În România, secarea bălților situate pe cursul inferior al Dunării pentru redarea lor agriculturii (Insula Mare a Brăilei și Balta Borcea), moartea accidentală a păsărilor prinse în plasele improvizate ale perscarilor, distrugerea cuiburilor de câtre pescarii profesioniști cu scopul de a proteja resursele de pește au condus la scăderea numărului de efective, fapt care a determinat includerea speciei pe lista roșie IUCN cu statutul de specie vulnerabilă.

În legislația din România, Cormoranul mic face obiectul protecției mai multor legi.

  • Patrocle spune:

    frumos , si deja si acum 1-2saptamini erau; si erau imagini mai frumoase cu ele imprastiate pe toata suprafata apei, dar intradevar greu de fotografiat fara sa ‘se retraga’ pe malul opus la observarea ‘intrusului fotograf’

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției