Un tânăr din Ghioroc făcea bombe artizanale pentru a le vinde în Ucraina

0
359

terorist paginaUn tânăr de 20 de ani, din Ghioroc, este cercetat în stare de arest, din cauză că a făcut două bombe artizanale. Casa în care locuieşte tânărul împreună cu bunica sa a fost luată cu asalt, vineri, de anchetatorii aflaţi în căutare de noi probe. Suspectul a căzut în plasa anchetatorilor, fiind prins în flagrant, în timp ce încerca să vândă două  bombe unui lucrător SRI sub acoperire. Potrivit unor surse, tânărul ar fi detonat până acum alte două explosive, pentru a vedea cum funcţionează. Se pare că el le-ar fi spus prienenilor că în schimbul dispozitivelor explozive îşi doreşte un pistol. De remarcat că pe uşa casei în care locuieşte individul au fost descoperite semne specifice neonaziştilor, o zvastică şi cifrele  „14/88”, care reprezintă un semn de recunoaştere al celor care fac parte din astfel de grupări. „Suspectul era monitorizat de către ofiţeri din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Arad din cursul lunii august. La percheziţie au fost descoperite două dispozitive artizanale care aveau posibilităţi de explozie. Aceste dispozitive au fost ridicate de lucrătorii SRI, pentru dezamorsare”, a declarat comisarul-şef Cosmin Popovici. Conform unui comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara, procurorii au fost sesizaţi de către Serviciul Român de Informaţii cu privire la faptul că tânărul din Ghioroc, „are preocupări pe linia confecţionării unor dispozitive explozive improvizate care ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor ori a mediului înconjurător”. Astfel, procurorii DIICOT,    împreună cu lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timi­şoara, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Direcției  de Combatere a Criminalității Organizate şi Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş, efectuează cercetări faţă de trei învinuiți, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acte de terorism şi nerespectarea regimului materialelor explozive, existând suspiciunea că „aceștia ar fi acceptat ca aceste dispozitive explozive improvizate să fie utilizate în spaţii publice”.
Manual descărcat de pe internet
Anchetatorii au stabilit faptul că Remus Văsuţ a fost sprijinit şi de alte persoane care i-au oferit consiliere tehnică şi i-au pus la dispoziţie mijloacele necesare confecţionării dispozitivelor explozive, în cauză fiind efectuate şapte percheziţii, atât în municipiul Arad, cât şi în Bucureşti. „Au fost identificate şi ridicate două dispozitive explozive improvizate şi alte substanţe periculoase deţinute de persoanele cercetate. Suportul informativ şi tehnic a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii, iar cel logistic a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.
Conform presei centrale, suspectul a descărcat de pe internet un manual în care se prezenta modul în care se confecţionează bombele, iar complicii săi ar fi un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îi dădea sfaturi. Pentru a obţine substanţa de care avea nevoie, tânărul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit în agricultură, iar acasă  îl fierbea  până se recristaliza.
A aruncat flăcări pe gură
Potrivit Pressalert, sâmbătă a fost fiind audiat şi tânărul din Bucureşti care i-a livrat acizii şi fitilele folosite pentru fabricarea celor două dispozitive explozive improvizate. Conform aceleiaşi surse, tânărul s-a lăudat unui prieten cu ispăvile sale. Cât despre destinaţia bombelor, acesta ştia că vor fi folosite în Ucraina, pentru o reglare de conturi. Mai mult, acesta l-ar fi sfătuit pe cumpărător să folosească fragmente metalice sau cuie. Conform Mediafax, suspectul i-ar fi spus, în timpul monitorizării, unui ofiţer SRI sub acoperire, că este dispus să amplaseze bombe într-un bar şi într-o maşină. De alt­fel, el este caracterizat de locuitorii din comună ca fiind un teribilist şi un piroman, iar la un eveniment local, pentru a impresiona, a aruncat flăcări pe gură, folosind o substanţă inflamabilă, căreia i-a dat foc.
După ce judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara au decis să-l aresteze preventiv pentru 29 de zile, trebuie spus că tânărul a declarat recurs, acesta urmând a fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Conform Realitatea.net, suspectul a povestit judecătorilor că a fost iniţiat de tatăl său în tainele folosirii explozivilor.
În ceea ce le priveşte pe mama şi pe bunica tânărului, acestea spun că nu aveau habar cu ce se ocupa acesta. Mai mult, mama a povestit ziariştilor că s-a întors din Germania, unde urma să-şi ia şi fiul, să muncească împreună cu ea.
Dacian Don
Lucian Şerban

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.