Toamna muzicală arădeană se încheie cu un concert vocal-simfonic care îi are ca invitați pe tânărul violonist italian Riccardo Zamuner și pe dirijorul Antonio D’Antò. Concertul va avea loc în seara de 15 noiembrie 2018, la Palatul Cultural, focalizându-se pe „Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor” de Felix Mendelssohn Bartholdy, una dintre partiturile aflate în topul preferințelor auditorilor din întreaga lume. Un element inedit al programului de audiție va fi partitura din debutul serii, și anume uvertura „Sărbătoarea primăverii” de Li Guan-chi, o sinteză admirabilă de experiențe sonore europene și asiatice, concentrate prin mijloacele simfonice ale secolului XX. Și finalul va fi unul original, acesta constând într-un „Te Deum” dedicat aniversării centenarului Marii Uniri, comisionat de Filarmonica de Stat Arad și semnat de Antonio D’Antò. Lucrarea, inspirată dintr-un vechi imn creștin, va fi, deci, interpretată în premieră absolută chiar pe scena filarmonicii arădene, de orchestra simfonică și de corul academic pregătit de Robert Daniel Rădoiaș. Finalul de festival se prezintă ca un melanj ideal de limbaje pline de efect, un pelerinaj acustic cu destinații insolite, pe cât de îndepărtate pe atât de accesibile, care coagulează deopotrivă interesul celor ancorați în lumea romantică a Europei de secol XIX, dar și al acelora care acceptă provocările lumii contemporane, spun reprezentanții Filarmonicii despre această încheiere a Toamnei muzicale.

Născut la Capri, Antonio D’Antò a obţinut diplome în compoziţie, pian şi dirijat de orchestră. În prezent predă armonie, compoziţie, instrumentaţie şi orchestraţie la Conservatorul Licinio Refice din Frosinone şi alternează activitatea de compozitor cu aceea de dirijor şi pianist.

A semnat până acum 137 de lucrări pentru distribuţii şi ansambluri diverse, compoziţiile lui fiind interpretate, în Italia şi peste hotare, de solişti şi orchestre prestigioase, cum ar fi orchestra simfonică a RTV Slovena din Ljubljana, orchestra simfonică din Cali (Columbia), Orchestra di Roma e del Lazio, orchestra din Avignon, orchestra Filarmonicii din Iaşi. Concertele s-au desfășurat în locuri prestigioase precum Universitatea din Miami, Teatro Regio – Torino, Assisi, Colorado Springs, Spoleto etc.

A dirijat orchestra simfonică a Conservatorului „Licinio Refice” din Frosinonne, la Auditorium Parco della Musica din Roma, într-un episod din „La storia siamo noi”, sub direcţia lui Giovanni Minoli.

A fost directorul artistic şi muzical al orchestrei Goffredo Petrassi.

În anii 2012 şi 2013 a fost invitat la Beijing, Nanchang şi alte oraşe importante ale Chinei, cu un proiect, „Turandot” , în cadrul schimbului cultural italiano-chinez. La 2 Ianuarie 2016 a dirijat, la Teatrul Umberto Giordano din Foggia, concertul de Anul Nou, cu un program vocal simfonic de mare succes. A susţinut cursuri de măiestrie la Universitatea din Myongju şi un concert la Auditoriumul Radiodifuziunii din Seul.

Între anii 2007 şi 2013 a fost directorul Conservatorului Licinio Refice din Frosinone, iar în 2013, MIUR l-a numit expert în cadrul unei comisii pentru moşteniri culturale la Conservatorul San Pietro a Majella din Napoli. În acelaşi an a primit titlul de cavaler din partea Republicii Italiene.

Din anul 2015 se află pe lista de experţi ai AFAM – ANVUR.

Riccardo Zamuner a absolvit Conservatorul San Pietro a Majella din Napoli, la clasa profesorului Aldo Matassa, sub îndrumarea căruia a urmat, în cadrul aceluiaşi institut, doi ani de specializare. În prezent studiază cu profesorul Felice Cusano, frecventează cursurile prestigioasei Academii Stauffer din Cremona, la clasa maestrului Salvatore Accardo, precum şi acelea ale Academiei Santa Cecilia din Roma, unde se perfecţionează cu profesorul Sonig Tchakerian.

A participat la numeroase concursuri naţionale, câştigând de-a lungul anilor doar primele poziţii: premiul I la concursurile Le Camenae d’Oro (2007), Luigi Denza (2008, 2010, 2012), Vincenzo Mennella – Ischia (2009, 2010); premiul II la concursul Premio Crescendo – Firenze (2011); premiul Civicrazia Napoli per l’eccellenza ( secţiunea muzică – 2013).

Desfăşoară o activitate permanentă în diferite formule camerale, dar şi ca solist alături de orchestre prestigioase. În anul 2016 a debutat ca solist alături de Filarmonica din Berlin şi violonista de renume internaţional Aiman Mussakhajayev, interpretând concertul pentru două viori de Antonio Vivaldi.

Este membru al orchestrei Conservatorului San Pietro a Majella din Napoli, alături de care a concertat sub bagheta dirijorului Riccardo Muti şi prim-violonist al orchestrei de tineret Rotary , ansamblu cu o bogată activitate concertistică în Italia și străinătate.

Recomandările redacției