Interlopul orădean Sorin Balint a fost ridicat din Vama Borş şi arestat provizoriu pentru un jaf de 110.000 euro comis în Austria. În acelaşi dosar a fost arestat, vineri, şi Cornel David, alias „Buzilă”, în trecut liderul unei grupări profilate pe furturi de maşini de lux ce activa și în Arad.

În cazul lui „Buzilă” judecătorii au hotărât, vinerea trecută, să fie predat autorităţilor austriece. Cornel David a fost implicat în trecut în numeroase dosare care priveau furturi de maşini de lux, dar şi autoutilitare, fiind specializat pe „fabricarea” de acte false, repoansonarea seriilor de şasiu. Ultima lui condamnare datează din 2015, când a încasat o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni de detenţie într-un dosar al DIICOT Arad, acuzat fiind că a fost unul din liderii „Reţelei macaronarilor”, care furau maşini de lux închiriate în prealabil din diverse ţări europene, le introduceau în România unde bolizii erau apoi cel mai des dezmembraţi iar piesele vândute prin service-uri auto.

Procurorii austrieci îi aşteaptă, la audieri şi pe fostul fotbalist Marius Siminic, a cărui extrădare a fost amânată, dar şi pe fratele acestuia, Călin, care a dispărut şi e dat în urmărire internaţională, anunță ebihoreanul.ro.

Sorin Balint a fost ridicat din Vama Borş, luni, de poliţiştii Compartimentului Urmăriri, fiind dus în aceeaşi zi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Oradea. Bărbatul a fost arestat provizoriu pentru o perioadă de 15 zile, în vederea traducerii mandatului European de arestare emis pe numele lui de autorităţile judiciare austriece, care îl anchetează pentru infracţiuni contra patrimoniului, prin nesocotirea încrederii, şi fals.

În acelaşi caz a fost arestat preventiv, vinerea trecută, în vederea predării şi Cornel David, alias „Buzilă”. Împreună cu fostul fotbalist Marius Siminic, fratele acestuia, Călin, respectiv Vasile Pasăre, cei doi bihoreni arestaţi (David şi Balint) sunt anchetaţi de procurorii austrieci pentru o altă faptă comisă la Viena.

Acolo, cei cinci români s-au dat comercianţi de aur în faţa unei persoane căreia i-au oferit spre vânzare lingouri de aur în valoare de 110.000 euro. Când cumpărătorul le-a adus banii, ei i-au luat susţinând că vor să verifice bancnotele, să nu fie false, intenţionând să-i returneze, în schimb, bancnote de 500 euro false. Atât că victima escrocilor şi-a dat seama că urmează să fie înşelat şi a vrut să-şi recupereze geanta cu bani, moment în care românii i-au smuls valiza şi au fugit.

În acest context, Marius Siminic a avut rol important, fiind cel care a plănuit, coordonat atacul şi a supravegheat zona în care se comitea această tâlhărie, se arată în documentele procurorilor austrieci care susţin că românii fac parte dintr-o asociere criminală şi au participat la Viena, dar şi în alte locuri, la infracţiuni grave, în special escrocherii la nivel internaţional, fraude şi falsificări de bani.

sursa: ebihoreanul.ro

Recomandările redacției