un ultim omagiuÎn dimineţa zilei de 4 noiembrie 2013, la vârsta de 69 de ani, s-a stins din viaţă unul dintre cetăţenii de onoare ai oraşului Lipova – profesorul şi poetul Mircea Coriolan Ioan Olariu. Acesta a decedat în noaptea de dumincă spre luni dimineaţă, în urma unui accident vascular.
Cel care a fost Mircea Coriolan Ioan Olariu, s-a născut în 26.11.1944, fiind absolvent al Liceului Atanasie Marienescu din Lipova, iar ulterior absolvent a două facultăţi: Facultatea de Istorie – Geografie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi Facultatea de Biologie – Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.
Pasionat fiind de disciplinele studiate în timpul facultăţii, a devenit profesor de istorie – geografie, predând cu mare dedicare aceste materii atât în cadrul Liceului Sever Bocu din Lipova timp de peste 27 de ani , cât şi în cadrul Liceului Teoretic din Săvârşin, timp de 9 ani. Istoria, geografia, frumuseţile naturii, fotografia au reprezentat adevărate motoare pentru existenţa sa, acest lucru fiind evident din activitatea profesioanlă foarte bogată pe care a întreprins-o de-a lungul timpului. Din lanţul de activităţi extraordinare pe care prof. Mircea Olariu le-a desfăşurat în afara băncilor şcolii, amintim înfiinţarea Muzeului Şcolar de Arheologie şi Etnografie din localitatea Săvârşin, în cadrul căruia au fost adunate la un loc peste 450 de piese de mare valoare şi bineînţeles tipărirea a 10 cărţi cu ghiduri dintre care: albume cu Lipova, comunele de pe Valea Mureşului şi din Podgoria Aradului, vederi cu oraşul Lipova şi pliant  cu Cetatea Şoimoş.
Sub îndrumarea lui Mircea Olariu au crescut şi s-au format multe generaţii de elevi, pentru educaţia cărora profesorul Mircea Olariu, nu a predat doar nişte lecţii la tablă, ci a organizat şi numeroase excursii şcolare în toată ţara : M-ţii Făgăraş, M-ţii Apuseni, zona Bucovinei etc.
O altă pasiune foarte mare a prof. Mircea Olariu a fost arta fotografiei, în acest sens fiind organizate de-a lungul anilor mai multe expoziţii de fotografie la Muzeul Orăşenesc  Lipova.
Activitatea sa extraordinară ca profesor, dar şi acţiunile din afara băncilor şcolii, acţiuni care au vizat de-a lungul anilor în special imaginea şi calitatea  turismului în oraşul Lipova şi în întreaga zonă a Văii Mureşului, imagine care, în timp,a fost promovată, dezvoltată şi îmbunătăţită prin foto­grafiile, cărţile şi diverse acţiuni întreprinse, i-au adus în luna august a acestui an titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Lipova, titlu oferit la iniţiativa lui Mircea Jichici – pri­marului oraşului Lipova, care a declarat despre profesorul Mircea Coriolan Ioan Olariu: „Prin activitatea sa, atât ca profesor, cât şi prin activitatea sa extraprofesională, dl. Mircea Coriolan Ioan Olariu, a contri­buit din plin la dezvoltarea şi creşterea prestigiului oraşului Lipova, acesta fiind cunsocut prin intermediul aparatului fotogenic, precum şi a cărţilor publicate.”
Pe această cale Consiliul Local Lipova şi Primăria Oraşului Lipova transmit cele mai sincere condoleanţe familiei celui care a fost prof. Mircea Coriolan Ioan Olariu şi îşi exprimă o profundă părere de rău pentru dispariţia atât de neaşteptată a creatorului celui mai important album care ilustrează oraşul Lipova şi împrejurimile în cele mai frumoase imagini.
Cea mai frumoasă şi complexă lucrare a profesorului pentru oraşul Lipova a fost „Ghid album al oraşului Lipova şi împrejurimilor”, despre care autorul său, spunea: „…lucrarea se dorește a fi un omagiu adus splendorilor discrete ale meleagurilor lipovene și anonimilor străbuni care au durat din lemn și piatră statornice monumente pentru viitorime. Prin această lucrare am încercat să ne facem mai bine cunoscuți con­cetățenilor noștri și străinilor oferind imagini inedite care să încânte ochii și sufletul.”
Dumnezeu să îl odihnească în pace !

Recomandările redacției