Din această săptămână se reia campania de vaccinare împotriva virusului HPV. Primele 20.000 de doze de vaccin au fost deja distribuite la nivelul direcţiilor de sănătate publică.

După 11 ani de la ultimul program de imunizare al statului român, se reia compania națională de vaccinare împotriva virusului HPV. Primii pe listă sunt copiii ai căror părinți au cerut deja dozele între anii 2017-2018. Adolescentele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani au nevoie de două doze de vaccin la o distanță între cinci și 13 luni, în timp ce fetele peste 15 ani au nevoie de trei doze.

În urmă cu 11 ani, când vaccinul a fost propus pentru prima oară, au existat foarte multe controverse legate de acesta. În primul rând, vaccinul nu era testat suficient și nu se cunoșteau prea multe despre posibilele reacții adverse. Chiar voci din interiorul sistemului medical arădean au ridicat semne mari de întrebare cu privire la vaccinul propus atunci de Ministerul Sănătății. Specialiști în sănătate publică, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad, ne spuneau atunci că aș refuza categoric să dau acest vaccin copilului meu“. Bineînțeles că informația nu am ținut-o pentru noi, doar identitatea persoanei care ne-a furnizat adevărul, iar ziarul Glasul Aradului a dus o adevărată campanie de conștientizare a pericolelor care se puteau ascunde în spatele acelui vaccin. Ca urmare, campania de atunci a Ministerului Sănătății a fost un adevărat eșec la Arad, numărul fetelor vaccinate fiind extrem de redus. Bineînțeles, situația s-a schimbat de atunci, vaccinul a fost îmbunătățit și nu ascundem faptul că vaccinarea în sine reprezintă un lucru pozitiv.

Ministerul Sănătății a anunțat faptul că poate suplimeta stocul de vaccinuri până la peste două milioane de doze, însă oamenii trebuie să conștientizeze pericolul virusului. Vaccinul trebuie făcut înaintea oricărui act sexual, iar pentru a primi vaccinul gratuit în cursul acestui an trebuie făcută o cerere în luna ianuarie-februarie.

În România, anual, aproximativ 4.300 de femei sunt diagnosticate cu virusul papiloma, care provoacă cancer de col uterin, iar în jur de 2.000 de femei pierd lupta cu boala. Rata de mortalitate cauzată de cancerul de col uterin în România este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Recomandările redacției