Una caldă, una rece pentru pensionari. Pensiile abia dacă au crescut față de acum doi ani

0
770

Pensionarii sunt ținuți în șah deja de o bună perioadă, după ce, creșterea cu 40 la sută promisă inițial de Guvern a devenit peste noapte aproape, doar un vis. După noile estimări bugetare, pe fondul crizei generate de înghețarea economică pe timp de pandemie – guvernanții anunță tot mai siguri că, nici pomeneală de majorare cu 40 de procente. Nu este sustenabil, în condițiile în care vorbim deja de ceva timp de deficit bugetar, astfel că, pensionarii se vor alege cu 10 procente de creștere, cel mai probabil.

Faptul că, nici într-un an de alegeri nu se mai fac promisiuni cu zero-uri mai multe trebuie să ducă cu gândul că, într-adevăr…nu stăm bine economic. Așadar, vârstnicii ar urma să știe mai sigur, cam cu cât le va crește pensia la finalul sezonului estival. Până atunci se vor lansa tot estimări și ipoteze, pe baza evoluției economice care, potrivit specialiștilor depinde de pandemie, de puterea cu care se relanasează economia și de criza internațională.

Dacă la nivel general, cam astea sunt concluziile, luăm statisicile pentru a vedea cam cu cât au crescut în medie pensiile arădenilor. Vorbim nu de creșterea uniformă dată prin lege, ci de o medie a câștigurilor vârstnicilor care primesc de la stat bani, în funcție de anii lucrați.

Prin compararea începutului anului 2018, cu începutul acestui an, creșterile sunt cuprinse între 100 și 250 de lei. Unii vârstnici s-au ales cu doar câteva sute de lei în plus, în timp ce altora li s-au calculat pensii mai mari. Acum doi ani, în trimestrul I, pensia medie a fost de 977 lei, la început de 2019 – 1075 lei, iar la început de 2020, în jur de 1.250 de lei.

Numărul pensionarilor arădeni a scăzut în 2019 față de 2018. Dacă la debutul anului 2018, la nivelul județului au fost 100.968, cu creșteri spre iarna aceluiași an, la finele anului 2019 – început de 2020, numărul pensionarilor arădeni a ajuns la 100.759.

Datele provin de la reprezentanții Direcției Județene de Statistică Arad. Majorarea pensiilor ar urma să se facă de la 1 septembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.