Ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local Municipal a trecut fără prea mari bătăi de cap pentru primarul Gheorghe Falcă, care a inițiat de altfel toate proiectele de pe ordinea de zi, proiecte care au fost votate în unanimitate de consilieri.
Ședința a început cu șase minute de întârziere, consilierii așteptând cuminți venirea edilului șef, care s-a cam lăsat așteptat. La un moment dat, viceprimarul Călin Bibarț a ieșit din sală, să vadă probabil de ce îi întârzie șeful, cei doi făcându-și apariția împreună.
Amenințare pentru un
consilier care ar fi înjurat
Cu toate că proiectele inițiate de Falcă au fost votate pe bandă rulantă, nu au lipsit unele schimburi acide de replici între consilierii din Opoziția locală și primarul Gheorghe Falcă. Acesta din urmă s-a oprit din discursul despre modul în care au fost văzute protestele antiguvernamentale în Europa, pentru a-l certa pe unul dintre consilierii din opoziție, care ar fi înjurat. „Am o rugăminte, în ședințele de consiliu nu se înjură. Știu că este o practică în mintea dumneavoastră, dar conform regulamentului pot să cer să fiți dat afară”, a spus Falcă, care
și-a continuat apoi expunerea.
Ședința a decurs în liniște până când a fost supus la votul proiectul de hotărâre privind organizarea rețelei școlare. În acel moment consilierul PSD Beniamin Vârcuș a cerut cuvântul pentru a felicita administrația locală că s-a revenit la normalitate, renunțându-se la fuziunile care au stârnit revoltă în rândul părinților și profesorilor. „Aș dori să salut intrarea în normalitate cu privire la organizarea rețelei școlare. Sper ca pe viitor să se procedeze la consultarea pă­rinților, directorilor, cadrelor didactice, a consilierilor… Din câte am înțeles, nici în 2017 Aradul nu are o strategie pentru învățământ, dar găsim tot timpul motive să dăm vina pe Guvern. Unirea celor două școli (n.r. Liceul Caius Iacob cu  Școala Gimnazială Caius Iacob)   s-a făcut fără un studiu de impact. Profit că domnul primar este lângă noi pentru a-i ­spune toate acestea”, a spus Vărcuș. În replică, Falcă i-a răs­puns că strategia de dezvoltare a învățământului este în dezbatere și a explicat că propunerea de fuzionare a celor două școli a venit din partea Inspectoratului Școlar Județean.
Schimburi de replici și lecții europene
În continuare, social-democra­ta Anca Stoenescu a dus în discuție problema fuziunii Liceului Forestier cu Colegiul de Construcții și Protecția Mediului, ținând să precizeze că cele două profile nu au nici în clin, nici în mânecă unul cu altul.
„Mutarea Liceului Forestier în Vlaicu ar însemna moartea acelui liceu, pentru că elevii se vor muta la alte unități de învățământ din cartierul lor”, a afirmat Anca Stoenescu. Falcă nu s-a putut abține să nu-i răspundă că propunerea de fuziune a celor două licee a fost făcută pe când aceasta ocupa funcția de inspector general adjunct și nu a luat atitudine împotriva fuziunii. Consiliera i-a reamintit însă primarului că personal nu a semnat nicio propunere în acest sens. „Hai­deți totuși să sprijinim cele două licee. Când se fac ghi­vece în fața Primăriei să le facă elevii de la Colegiul de Construcții, când se fac obiec­te din lemn, să le facă elevii de la Liceul Forestier”, a completat Anca Stoenescu.
Beniamin Vârcuș a cerut din nou cuvântul, pentru a-i reproșa lui Falcă că politizează prea mult actul de administrație. „Nu suntem aici pentru a face tot felul de jocuri politice, ci să găsim soluții […] Aș mai vrea să-l rog pe domnul primar că are puterea să dea viață, să dea viață și lIceului Forestier”, a mai spus Vărcuș. Primarul nu a scăpat însă ocazia să le arate obrazul pe­sediștilor cei răi din consiliu care nu îl lasă în pace, susținând că intenționează să invite și consilierii locali la ședințele Comitetului Regiunilor, pentru a vedea cât de civilizate sunt dezbaterile în Europa.

Recomandările redacției