Preocupările generale sunt alegerile pentru Consiliul Judeţean, iar neînţelegerile pe marginea altor lucruri tind să treacă în plan secund. Aleşii judeţului s-au reunit în armonie la prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean, cea mai importantă de altfel, pentru că s-a aprobat bugetul judeţului. Consilierii au fost de acord cu toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi şi nu au existat neînţelegeri.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului a fost aprobat în şedinţa CJA şi cele mai multe proiecte au fost votate „pro“ în unanimitate. Aprobarea atât de devreme a judeţului a fost fără precedent în ultimii ani, precum şi consonanţa care a marcat şedinţa.

În ceea ce priveşte sumele, totalul bugetului este în jur de 55 de milioane de euro. Aproximativ 20 la sută din bugetul propriu este rezervat pentru investiţii. Ca şi sume nete, opt milioane şi jumătate de euro sunt destinaţi investiţiilor. De asemenea, circa 8,3 milioane de euro din creditele contractate de administraţie sunt tot destinaţi dezvoltării. Cota de 20 la sută şi fondurile din TVA pentru drumuri comunale şi judeţene a fost acordată integral în judeţ.

Consiliul Judeţean estimează că obţine peste 7,47 milioane de lei – venituri din proprietate, cea mai mare parte a bamilor provenind din concesiuni şi închirieri. Din total, peste 81,38 de milioane de lei constituie cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, cotele defalcate însumând peste 55,7 milioane de lei. Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru drumuri se ridică la 8,15 milioane de lei, iar sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, 10,4 milioane. Fondurile alocate către primăriile din judeţ sunt în valoare de aproximativ 6,3 milioane de euro. Cât priveşte redevenţele pe care le va obţine CJA în 2016, Compania de Transport Public Arad va avea de achitat 291.000 de lei, Aeroportul Arad 85.108 lei, iar Compania de Apă 5.144.492 de lei.

„În acest an am reuşit în premieră să aprobăm bugetul la final de ianuarie. De regulă bugetul era aprobat doar în ianuarie şi s-a întâmplat să fie aprobat chiar în luna martie. A fost important să îl aprobăm cât mai repede, pentru ca primăriile din judeţ să îşi aprobe bugetele în zilele următoare şi în acest fel am dat un impuls pentru tot ce înseamnă economie în judeţul Arad. Urmează să anunţăm care sunt investiţiile prioritare“, a susţinut Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean.

Fonduri pentru instituţii

Capitolul „Transporturi“ din proiectul de buget al Consiliului Judeţean prevede o sumă de peste 52,7 milioane de lei. Pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, suma cuprinsă în buget este de peste 24,1 milioane de lei.

La cheltuieli, în jur de 83 de milioane de lei ar urma să fie numai transferurile către instituţii subordonate, pentru proiecte şi funcţionare. Spre exemplu, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului primeşte cei mai mulţi bani, întrucât este vorba de cheltuieli sociale, acoperite de la nivel central. Suma care va ajunge la direcţie este de 89,9 milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor sociale. „Mă bucur că am avut unanimitate la aproape toate proiectele de hotărâre inclusiv la cele ce au vizat alocarea de bani către primăriile din judeţ. Au fost aprobate şi sumele destinate instituţiilor subordonate, pentru a avea o cât mai bună şi chiar pentru mici investiţii acolo unde s-a putut“, a mai spus Adrian Ţolea.

Recomandările redacției