Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat luni în presa locală anunţul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), intenţionând să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.

Anunţul urmează să fie publicat în aceste zile şi în presa internaţională.

Potrivit anunţului de privatizare, valoarea capitalului social al CNPR la data anunţului este de peste 59,487 milioane lei împărţiţi în 59.487.787 acţiuni nominative în formă dematerializată, cu o valoare nominală de 1 lei fiecare. Statul român prin MSI deţine 75 % din capitalul social, adică 44.615.840 acţiuni, iar Fondul Proprietatea – 14.871.947 acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social.

Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorării capitalului social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de către noul investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalului social al companiei. În funcţie de modul de exercitare de către Fondul Proprietatea a dreptului de preferinţă la subscriere, investitorului i se va oferi spre subscriere între 61.916.078 şi 94.808.661 acţiuni.

La începutul săptămânii trecute, reprezentanţi ai CNPR şi ai consultantului care asistă statul în procesul de privatizare a companiei – consorţiul format din KPMG România şi Ţuca Zbârcea şi Asociaţii – au obţinut acordul Comisiei Europene referitor la procesul de privatizare a companiei.

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat săptămâna trecută că mai mult de zece companii s-au arătat interesate, prin scrisori neangajante, de privatizarea CNPR, estimând că întregul proces de privatizare a Poştei Române se va încheia în iunie 2013. Până la începutul lunii aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, care vor fi selectaţi până la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013.

‘Estimez că întregul proces de privatizare al Poştei Române se va încheia până la mijlocul lunii iunie 2013. După ce se publică anunţul de privatizare, se va vinde caietul de sarcini care va costa aproximativ 50.000 euro, iar cei care se califică în această fază depun o garanţie care s-ar putea ridica la două milioane de euro. După cumpărarea caietului de sarcini va mai exista o perioadă de studiere a datelor, care se va întinde pe 30 de zile. Apoi va fi lista scurtă, care îi va include pe aceia care au capabilitate financiară pentru a intra într-o asemenea tranzacţie. Urmează ultima rundă, cu investitorii calificaţi şi care au scrisori de garanţii cu suma necesară pentru a demonstra capacitatea financiară’, a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională.

Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 32.000 de angajaţi. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.

Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, în 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei. Compania avea la sfârşitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane. Pentru rezultatele din 2012 şi 2013, conducerea companiei a fost rezervată. Ion Smeeianu, directorul general al Poştei Române, a declarat, la finalul anului trecut, că în ultimii trei ani pierderile cumulate ale Poştei Române au depăşit 400 milioane de lei.

Potrivit reprezentanţilor CNPR, anul trecut, Poşta Româna a încheiat contracte de credit pentru o suma de 100 de milioane de lei, cu Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank şi Millennium Bank România, în vederea finanţării capitalului de lucru.

 

Recomandările redacției