O mare supărarea a mai multor agricultori printre care investitorul sebișan Ovidiu Palcu dar și bocsiganul Ioan Ile este legată de distrugerile pe care le fac unor culturi animalele sălbatice din pădurile din vecinătatea terenurilor agricole.
„Am avut probleme cu unele culturi din zona agricolă bocsigană unde am avut cultivat 100 ha de porumb. Nici n-a apucat bine să iasă că l-au și atacat mistreții. Am cheltuit circa 30 milioane lei vechi pe hectar și se pare că pe cei care au în grijă acest Fond de Vânătoare nu-i prea interesează de acest aspect. Nu e permis să fie așa de indiferenți; au și ei prevăzute niște cheltuieli pentru ca acești mistreți să nu fie atât de înfometați încât să iasă peste culturi. Am făcut demersuri și a ieșit la culturile distruse o comisie – formată din delegați de la: Direcția Agricolă, Mediu, ITRSV Oradea, Primăria Bocsig și a Fondului de Vânătoare în cauză – pentru a constata paguba. Am trecut pe o suprafață de 50 ha, din care 17,5 ha a fost răsărit complet; deci s-a constatat o pagubă de 65%. A rămas ca această comisie să revină după opt zile, pentru a putea constata mai precis paguba: atunci se vede unde mai răsare“ a descris pe scurt situația Ovidiu Palcu.
Un localnic din Bocsig a fost și mai necăjit, pentru că el se baza pe nutrețul respectiv.
„Am semănat porumb pe un hectar și mi l-au distrus tot. Eu nu știu ce ar trebui făcut dar nu nu e voie ca unii să facă fond de vânătoare pe culturile noastre pe care le-am muncit din greu și pentru care am cheltuit bani mulți. Noi ce să facem: ziua să muncim și noaptea să păzim culturile?“ – se întreba cătrănit Ioan Ile.
Concluzia ar fi că e nevoie ca deținătorii de fonduri de vânătoare să se îngrijească cu adevărat de hrana suplimentară pentru sălbăticiuni pentru ca acestea să nu iasă noaptea peste culturi.
Sport 22
Şoimii Şimand a obţinut prima victorie în noul sezon de Liga 2 la futsal, 13-12 cu CFF Clujana Cluj
citește mai mult »