Guvernul ungar se aşteaptă ca autorităţile române să se plieze legislaţiei europene privind extragerea aurului şi să respecte bunurile de mediu şi culturale puse în pericol de proiectul minei de la Roşia Montană, se arată într-un comunicat comun al Ministerului de Externe şi Ministerului dezvoltării rurale remis luni agenţiei ungare de presă MTI.

Bunurile de mediu şi culturale fac parte din patrimoniul central-european, se subliniază în comunicatul care precizează că Ungaria a luat act cu îngrjiorare de decizia din 27 august a guvernului român.

Exploatarea zăcămintelor aurifere folosind tehnologia cu cianuri implică riscuri uriaşe şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică, notează de asemenea cele două ministere, amintind de deversarea de cianură din 2000 de la o altă mină de aur din România care aproape că a distrus planctonul în partea ungară a Tisei.

De aceea, guvernul ungar a protestat împotriva folosirii tehnologiei cu cianuri pe lângă toate forumurile posibile, se mai menţionează în comunicatul citat.

 

 

 

(AS – editor: Mihaela Toth)

 

Recomandările redacției