mutu-piturcaÎn această seară (ora 21,30 – TVR 1), rivalele istorice din Balcani luptă pentru locul secund în Grupa D din cadrul preli­minariilor CM 2014 din Brazilia. Ungaria şi România intră în scenă pe arena „Puskas Ferenc” din Budapesta în faţa unor tri­bune goale şi asta pentru că federaţia maghiară a primit o suspendare din partea forului european.
După ce „tricolorii” au câştigat la Istanbul şi ungurii i-au înfrânt pe otomani, „ciocnirea” din această seară are mari conotaţii în economia grupei. La rândul lor, maghiarii se bazează pe forma bună a unor fotbalişti ca Dzsudzsák, Szalai sau Koman, dar Sandor Egervari atrage atenţia şi asupra „tricolorilor”. „E un meci foarte important cel cu România, un derby, se întâlnesc două ţări vecine, iar rivalitatea fotbalistică este tradiţională. Pot spune că este un joc de şase puncte. Ca şi noi, echipa României este în construcţie, are o generaţie bună. Un bun exemplu des­pre forţa jucătorilor români a fost oferit de Steaua, care a obţinut rezultate bune în cupele europene. Au apărut totodată şi o serie de jucători tineri foarte buni, precum Torje şi Grozav. Sunt încrezător că putem specula punctele slabe ale adversa­rilor, chiar dacă nu sunt foarte multe, şi trebuie totodată să stăm bine şi în apărare. Eu sunt optimist. Mutu este un jucător de mare valoare, dar sper să-l neutralizăm. Oricum, România dispune de mai mulţi jucători buni, nu ne vom concentra doar pe Mutu”, a spus antrenorul naţionalei Ungariei, potrivit cotidianului Nemzeti Sport.
La conferința de presă de după antrenamentul oficial al tricolorilor, Victor Pițurcă a exprimat în mare aceleași opinii ca și în conferința de presă susținută la București, un aspect nou intens dezbătut fiind starea terenului de la Budapesta. „Este un meci important atât pentru România cât și pentru Ungaria. Eu sper ca echipa României să realizeze un joc bun și un rezultat pe măsură. Din păcate, jocul n-o să se dispute sub auspicii foarte bune pentru că n-o să fie spectatori și, eu personal, nu sunt de acord cu lucrul ăsta. Şi mai văd că și timpul ne pune probleme, aşa că spectacolul, probabil, va lipsi” a spus Pițurcă în deschiderea conferinței de presă de la Budapesta.
Rivalitatea româno-maghiară depășește granițele sportului și capătă aspecte politice. „Nu ne interesează acest lucru pe noi. Nu ne interesează ce se întâmplă în exterior. Pentru noi e doar un joc de fotbal și ne interesează să câștigăm. Steagul ars, steagul Ungariei, nu are nicio legătură cu echipa națională. Era doar o rivalitate între suporterii CFR-ului cu cei ai Rapidului, fără nicio legătură cu echipa națională. De fapt și Federația și-a cerut scuze în acest sens”, a spus Pițurcă.
În ceea ce priveşte formula de start şi implicaţiile sale trebuie să spunem că, atâta timp cât Răzvan Raţ va fi rezervă, Adrian Mutu Briliantul va fi căpitanul României în meciul de la Budapesta. Piţurcă vrea să înceapă cu Bogdan Stancu în flancul stâng, aşa cum a decis şi în partida contra Turciei. Mutu a purtat ultima oară banderola de căpitan la amicalul cu Uruguay din februarie 2012.
Formaţii probabile:
Ungaria: Bogdán – Vanczák, Kádár, Elek, Varga – Szalai, Gera, Koman, Dzsudzsák – Hajnal, Korcsmár.
România: Tătăruşanu – Tamaş, Chiricheş, Goian, Şt. Radu – Bourceanu, Lazăr – Torje, Grozav, Stancu – Mutu.
Partida de la Budapesta va fi arbitrată de o brigadă germană formată din Wolfgang Stark, Jan-Hendrik Salver şi Mike Pickel, iar Tobias Welz va fi rezervă.
Meciurile zilei în Grupa D
Ungaria – România
Ora 21,30: Olanda – Estonia, Digi Sport 1
Ora 20,15: Andorra – Turcia

Clasament
1. Olanda 4 4 0 0 13-2 12
2. Ungaria 4 3 0 1 10-5 9
3. România 4 3 0 1 8-4 9
4. Turcia 4 1 0 3 4-6 3
5. Estonia 4 1 0 3 1-6 3
6. Andorra 4 0 0 4 0-13 0
Etapa următoare (marţi, 26 martie): Estonia – Andorra, Olanda – România, Turcia – Ungaria.

Recomandările redacției