Uniforma lui Grigore Alexandru Ghica, expusă la Arad

0
263

În premieră la Arad, cei din orașul nostru pot vedea uniforma lui Grigore Alexandru Ghica, domn al Moldovei, 1850.

Grigore Alexandru Ghica a fost domnul Moldovei (1849-1853, 1854-1856), care, prin Ofisul Domnesc din 3 aprilie 1850, a întărit „Legiuirea pentru reformarea corpului de slujitori în jandarmi”, lege votată de către Divanul Obștesc la 22 martie 1850. Astfel, numele lui este legat de înființarea Jandarmeriei.

Uniforma de față este de general al Principatului Moldovei. La bicorn, cocarda are culorile albastru și roșu, culorile Principatului. Bicornul a fost purtat și în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), de către generali, dar și de către domnitor. Ulterior, acesta va fi un element prezent doar la marina militară.

Amintim că, în epocă, Principatele Române erau sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Domnul Moldovei primea investitura de la sultan, inclusiv sabia. În toate portretele cunoscute, domnitorul poartă la gât ordinul otoman Nișan Iftihar (Ordinul Gloriei), pe pieptul drept, portretul sultanului, ordin personal al acestuia. Lenta (diagonala) și prima placă de pe pieptul stâng sunt de la Ordinul Mântuitorului, grecesc, în grad de Mare Cruce.

Cu ocazia împlinirii a 171 de ani de activitate, Jandarmeriei îi este dedicată o expoziție la sala Clio a Complexului Muzeal Arad, în perioada 2-25 aprilie. Despre această expoziție am mai vorbit într-un articol precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.