Uniformele curajoșilor militari din Afganistan cedează la soare și apă, dar au costat 30 de milioane de euro

0
925

Noile uniforme ale militarilor români din Afganistan cedează la orice vicisitudine: se decolorează ușor, se scămoșează repede și intră la apă. Deși uniformele au fost testate teoretic înainte, armata recunoaște că au fost probleme cu primul lot.

Pentru un soldat, uniforma însemnă mândrie și onoare. Noile uniforme militare au fost prezentate pe podium, pompos, ca la marile case de modă din lume, cu lumini și audiență selectă.

Dar, când au ajuns în Afganistan, noua uniformă a Armatei Române a fost învinsă de soarele din Afganistan, scrie stiritvr.ro. Abia intrate în dotare, uniformele infanteriștilor români s-au decolorat după doar șase luni de misiune. Vestoanele și pantalonii au căpătat o cu totul altă culoare din cauza expunerii la soare. Din această cauză, pare că militarii români fac parte din armate diferite.

Nu numai că se decolorează la soare, noua uniformă se scămoșează imediat și intră la apă.

Ministerul Apărării și generalul Nicoale Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, au primit foarte multe plângeri în timpul vizitei în Afganistan.

Deși uniformele au fost testate înainte, armata recunoaște că au fost probleme de la bun început. Potrivit unui comunicat al MApN, pentru ultima etapă de aprovizionare de 51.000 de uniforme, au fost găsite soluții tehnice ca acestea să nu se mai decoloreze și să se scămoșeze așa de ușor.

30 de milioane de euro pentru uniforme de calitate îndoielnică

Anul trecut, pe sistemul public de licitații, a apărut un anunț de atribuire pentru un acord de furnizare de echipament. Armata a cumpărat uniforme de luptă, îmbrăcăminte pentru protecția împotriva intemperiilor, tricouri, rucsacuri și bocanci de la mai multe firme românești. Valoarea contractului este de peste 146 de milioane de lei, adică ceva mai mult de 30 de milioane de euro.

Noile uniforme au fost lansate cu mare fast la Cercul Militar Național, în toamna lui 2016. Acum armata recunoaște eşecul, dar nu spune nimic despre cine ar fi vinovat și la cât se ridică paguba. Există și zvonuri că s-ar fi făcut unele afaceri cu aceste uniforme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.