Avem în Constituţia României un articol des invocat în spaţiul public, un articol care a ajuns la un moment dat motto-ul ziarului Adevărul (crucişătorul presei româneşti, cum era numit odată).  Articolul 16, aliniatul 2, spune că „nimeni nu este mai presus de lege“. Există însă şi un alt paragraf, în aceeaşi Constituţie, despre care nimeni nu vorbeşte, dar care ar trebui mai des adus în atenţia opiniei publice, dar mai ales în atenţia unor organe ale statului, puse să aplice aceste prevederi ale Constituţiei. Este vorba de aliniatul 1, din acelaşi articol, care spune că „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări“.
Sună bine, nimic de zis. Cei care au introdus aceste două texte în Constituţia României au ştiut ei de ce le pun acolo. Mai ales „fără privilegii“. Dovadă că, deşi sunt de atâţia ani în legea fundamentală, ele nu se respectă, ba din contră, sunt călcate zi de zi în picioare, cu zâmbetul pe buze şi, culmea, de multe ori de autorităţile publice de care se face vorbire, care numai egal nu ne tratează când e vorba de lege.
Avem exemplul cel mai elocvent al primarului Gheorghe Falcă, omul care e mai presus de lege, iar legea şi cei care ar trebui să o aplice se fac mici în faţa lui. De-a lungul anilor, ni s-au oferit nenumărate exemple în care Gheorghe Falcă a făcut ce a vrut în Aradul ăsta blestemat cu aşa conducători, fără să păţească nimic. Dar nimic. Fiindcă legea nu se aplică şi pentru oamenii politici, pentru finul preşedintelui Băsescu, pentru baronii locali. Nu, ei, în speţă Falcă, au voie să modi­fice o hotărâre de consiliu local, să dea un teren unor amici, să facă schimburi de casă cu aceeaşi amici şi să nu păţească nimic. Ei au voie să privatizeze peste noapte Recons şi, prinşi cu mâna la borcanul cu miere, să înapoieze senini borcanul, fără să păţească nimic. Ei au voie să ridice o bordură şi să planteze pomi în faţa unei proprietăţi private, blocând accesul proprietarului în propria curte. Nu păţesc nimic. Ei au voie să le dea prietenilor, colegilor de duplex, contracte de sute de miliarde de lei vechi din bani publici, fără să li se întâmple nimic. Pentru că sunt mai presus de lege şi sunt trataţi privilegiat.
Evenimentele de la ultima şedinţă de Consi­liul Local Municipal arată încă o dată că Falcă nu are frică de nimic, pentru că e protejat, iar dacă n-a păţit nimic în dosarul „Fabrica de zahăr“, e convins, şi suntem şi noi, că nici în alte dosare nu va păţi. Faptul că în CLM sunt promovate proiecte prin care familia Falcă îşi umflă buzunarele, prin firma patronată de Ela Falcă, nu reprezintă o problemă nici pentru yesmenii primarului, nici pentru autorităţile competente. Vă aduceţi aminte de primarul Apostu de la Cluj, condamnat pentru luare de mită? Vă spunem noi cum făcea: unele firme aveau nevoie de Primărie, aşa că făceau contracte cu firma soţiei primarului. Vă spune ceva acest caz, domnilor de la autorităţile competente? Seamănă cu vreun caz de la noi din oraş? Eu zic că da. Să vedem dacă zic şi alţii. Faptul că Primăria concesionează un teren unei firme, iar Ela Falcă face PUZ-ul pentru firma res­pectivă şi încasează banii, ceea ce s-ar putea să semene cu situaţia de la Cluj, nu interesează pe nimeni. Faptul că în Arad aproape fiecare firmă care vrea să ridice un complex comercial apelează la Ela Falcă pentru a fi realizat PUZ-ul, iar PUZ-ul se aprobă ulterior de maşina de vot al lui Falcă, iar firma care construieşte complexul are nevoie de autorizaţii de la Primărie, iar Falcă le aprobă, iar familia Falcă încasează sute de mii de euro, în unele cazuri, nu interesează pe nimeni. Faptul că Falcă a venit în Primărie (era să zic rupt în fund) cu mâna în buzunar şi dator la întreţinere şi a ajuns în câţiva ani să posede o avere impresionantă pentru orice om de rând, să umble cu maşini de zeci de mii de euro, să-şi petreacă vacanţe luxoase în străinătate (până să ajungă vice la CJA îşi petrecea vacanţele pe Muntele Găina), iar nu interesează pe nimeni.
Autorităţile statului stau şi privesc. Se ascund şi se fac că plouă. Nu au curajul să ia atitudine faţă de îmbogăţirea peste noapte a acestui om, faţă de afacerile pe care le face cu diverse firme care au de rezolvat probleme la Primăria Arad, faţă de traficul de influenţă pe care îl face, de multe, ori, inclusiv în cazul nostru, sunând firme care sunt la mâna Primăriei Arad pentru a le obliga să nu mai lucreze cu noi. Sau cerând primarilor din propriul partid să nu mai lucreze cu noi. Iar noi nu suntem un caz singular. Cine îl deranjează pe Gheorghe Falcă, are de a face cu diferite instituţii, care ar trebui să analizeze ilegalităţile din Primăria Arad, înainte de a se ocupa de duşmanii primarului.
Din păcate, autorităţile nu iau măsuri. Iar singurul lucru pe care îl fac e să încalce cele două texte de lege, introduse în Constituţie tocmai pentru ca aceste autorităţi să aibă libertatea de a trage la răspundere pe oricine încalcă legea. Pentru autorităţile publice, Gheorghe Falcă e un cetăţean mai egal decât noi, mai presus de lege şi care nu se supune celor două articole din Constituţie valabile doar pentru căţei, adică pentru fraierii care plătesc taxe şi impozite ca baronul Falcă şi ai lui să aibă ce cheltui.
În încheiere, o ultimă mostră de egalitate în faţa legii: zeci de primari din judeţ sunt cercetaţi, anchetaţi şi hărţuiţi pentru că au cheltuit banii în folosul comunităţilor, în timp ce pe Falcă nu-l întreabă nimeni de ce Primăria Arad cheltuie banii în folosul colegului său de duplex. Nu ştiu dacă toţi banii cheltuiţi de acei primari se ridică la suma de 100 de miliarde de lei, cât reprezintă un singur contract al colegului de duplex al lui Falcă încheiat cu Primăria Arad.

 • Dorina Avramut(Chirilă) spune:

  Domnule Cosmin Mihuta ,

  legat de „Unii sunt mai presus de lege” , dupa un maraton de 5 ani, pe ultimii metri inainte de linia de sosire, vreau sa mai subliniez un aspect. Domnilor jurnalisti, ia vedeti , cum poate fi accesata informatia din viitor pe frecventa geniu, de cine au facut jurnalistii de la Glasul Aradului bascalie si cu ce pret ?

  Oameni buni, in permanenta, un SIMBOL, fie el Regina Angliei, Printul Charles, Regele Hagi,Cel mai bun jurnalist Roman,Regele manelelor sau Printesa Ardealului, data fiind admiratia, increderea , idolatria maselor daca vreti, este investit cu energia celor din jurul lui, energie care „se scurge” de jos in sus conferindu-i subiectului stalucire . Daca „regele ” sau „regina” este atat de neintelept incat nu apreciaza ofranda celor din jur si continua sa-si alimenteze doar egoul propriu cu emotia lor ,continua sa profite de ei,fara sa dea si el la randul lui tot ceea ce poate in beneficiul intregului, la un moment dat echilibrul se rupe si, dintr-un REGE sau REGINA ce-a fost ajunge un inger cazut ?! Sangele albastru(informatia pura) il obtii dint-unul rosu(energie)amestecat cu unul verde(emotie), fie el si as de pica !
  „Dumnezeu nu alege cand arunca talantul din cer ” spunea Cristian Tudor Popescu la un moment dat .Eu as spune exact pe dos .Sah si mat!

 • Lucian Popa spune:

  Dar de băncile şi coşurile de gunoi de pe Meţianu ce mai putem spune ? Un cetăţean al vreunei ţări cu adevărat democratice ar spune despre noi că suntem cu adevărat retardaţi dacă tolerăm o asemenea mârşăvie să nu-i spun afacere a primarului ! De câte ori s-a odihnit primarul (binenţeles că lângă ţigăncile ce vând ciorapi sau seminţe..!) pe acele magnifice bănci de 8500 de euro bucata ? Oare de la arteziană ce mai pică ? sau de la viitorul market de pe Calea Vlaicu ? Ruşine !

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției