Pe 27 martie 2018, întreaga suflare a Seminarului Teologic Ortodox din Arad a marcat evenimentul centenarului Unirii provinciei Basarabia cu România. Cu binecuvântarea și prezența ÎPS Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, elevii, îndrumați de profesorii lor, au recitat poezii patriotice tematice menite să amintească participanților însemnătatea unirii cu frații de peste Prut, iar Corul Bărbătesc al seminarului, condus de prof. Adrian-Ștefan Bugyi și prof. Marius Lăscoiu-Martin, a interpretat piese patriotice („Românul”, „Imnul eroilor”, „Nu plânge, Maică Românie”) care să întărească conștiința patriotică și să amintească de jertfa înaintașilor noștri.
La sfârșitul programului artistic care a cuprins poezii precum „Imnul Unirei” de Ioan Băilă sau „Basarabia pe cruce” – de Adrian Păunescu, dar și un referat tematic, ÎPS Părinte Timotei a susținut un cuvânt de încurajare și de mulțumire către toți cei prezenți, subliniind totodată legătura dintre sărbătoarea Buneivestiri, ca „început al mântuirii noastre” și Unirea Basarabiei cu România, ca început al unității noastre de credință și neam, precum și datoria de a ne cinsti înaintașii și a le urma pilda faptelor bune.
La manifestare au participat tinerii seminariști, susținuți de corpul profesoral, în frunte cu PC Părinte Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic din Arad, precum și Pr. Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean, Inspector Eparhial.
Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 27 martie 1918 şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
(M.L.M.)
A1 31
Acțiunea „deșeurile voluminoase” va începe în cartierul Bujac
citește mai mult »