curtici1„ Pe aici nu se trece!”. Sub această deviză a eroilor din Detaşamentul de la Păuliş s-au adunat sâmbătă, la Casa de Cultură din Curtici,  circa 1200 de persoane din mai multe localităţi din perimetrul Curtici, dar şi  din Arad şi chiar Timişoara, răspunzând la apelul ing. dr. Dimitrie Muscă, director al Combinatului Agroindustrial Curtici şi al lui Andrei Moţ, director al Casei de Cultură Curtici. Celor doi li s-au alăturat la acest „Miting pentru apărarea vieţii şi a sănătăţii” aproape toţi primarii din localităţile menţionate, dar şi feţe bisericeşti, activişti, artişti, revoluţionari şi personalităţi din mediul academic, uniţi în protestul contra exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Numai pe scenă au mai fost astfel prezenţi: Nicolae A. Aniţei, primarul oraşului Curtici; Ştefan Muscă, primarul Olariului; Papp Attila, primarul comunei Iratoş; Vicenţiu Almaşi, primarul comunei Dorobanţi; Florin Dema, primarul comunei Şimand; Daniel Tomuţa, primarul oraşului Sântana; Petru Nicoară, primarul comunei Păuliş; Ioan Mercea, primarul comunei Macea; Ioan Babău, primarul comunei Şofronea; Vasile Popuţa, profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara; ing. dr. Bulboacă Teodor; Părintele Gheorghe Moraru de la Macea; Părintele Tudor Budeanu de la Macea; părintele Călin Dragoş de la Olari; preoţii oraşului Curtici, Ilie Nădăban şi Gheorghe Bozian; reprezentantul Bisericii Penticostale, Florin Grada, agronom; Părintele diacon Adrian Crainic şi consilierul primarului din Sântana, preoteasa Natalia Crainic; consilierul superior Cociuba Nica, de la direcţia tehnică a Consiliului Judeţean Arad (în nume personal). Sala a fost plină ochi şi foarte mulţi oameni aşteptau afară, în frig, ascultându-i la megafoane pe cei care luau cuvântul.

curtici2

Dimitrie Muscă: „Aceşti oameni nu sunt investitori, sunt criminali”

După ce Panfora Oil & Gas a anunţat că va începe explorările de suprafaţă în perimetrul EX-6 Curtici, în urma unui contract cu compania de cercetări geofizice Prospecţiuni SA, exclusiv pentru a colecta date care urmează să fie interpretate în vederea identificării resurselor convenţionale de hidrocarburi, respectiv ţiţei şi gaze naturale în formaţiuni de roci convenţionale, primarii şi consilierii locali din aceste localităţi au făcut, suspicioşi, front comun, mai puternic decât oricând, pentru a ţine compania departe de pământurile din perimetrul vizat. Având în vedere că de la Agenţia de Protecţie a Mediului nu se aşteaptă vreun aviz, le rămâne să continue să lupte prin consiliile locale, în justiţie, prin proteste, dar şi, in extremis, prin amplasarea unor tractoare şi combine în calea angajaţilor acestor companii. Sâmbătă, Dimitrie Muscă şi primarii au atenţionat însă, în repetate rânduri, că demersurile comune trebuie să rămână neapărat paşnice şi neutre politic. Nu vreau să dăm nici o tentă politică. Dacă discutăm politic, ajungem să ne certăm. Ţelul nostru este comun. Ţelul nostru este să oprim această otrăvire. Pentru că noi suntem cei responsabili. Sper că împreună putem să îi oprim pe aceşti oameni. Nu o să-i lăsăm să pună mâna şi pe terenul nostru, nu ne vom lăsa călcaţi în picioare sub nici o formă. Dar vreau să fim foarte atenţi şi foarte decenţi”, a spus directorul C.A.I.

Dacă legea protejează proprietatea privată, este important să se ceară, prin orice metodă paşnică, respectarea ei. Cu toate acestea, locuitorii trebuie să fie uniţi, pentru că, deşi compania le va propune sume foarte mari pentru terenuri, beneficiul va fi doar unul pe termen scurt, în timp ce pe termen lung efectele ar putea fi devastatoare. Ceea ce toată lumea va trebui să înţeleagă, potrivit directorului, este că în zonă  terenul este deosebit de fertil, cu un potenţial agricol imens, care poate fi, cu ajutorul autorităţilor şi al fiecărui interesat, şi mai bine valorificat.„Nu vă vindeţi pământurile! Vor veni şi vă vor oferi sume foarte mari acum, dar preţul de la un an la altul oricum creşte. Are loc o nivelare rapidă a preţurilor, în scurt timp se vor uniformiza”, a spus Dimitrie Muscă. „ Agricultura nu produce numai mâncare, ci şi energie. De mii de ani pămîntul hrăneşte această zonă. Să nu avem o gândire de bodegă. Cinci- şase ani o să fie bine din punct de vedere financiar, dar după aceea? După aceea nu vom avea nici bani, nici pământ. Mai bine e să avem mâncare şi energie”, a adăugat primarul oraşului Sântana, Daniel Tomuţa.

Deşi Panfora Oil & Gas insistă că nu sunt decât în căutare de resurse convenţionale, Dimitrie Muscă şi primarii nu sunt atât de convinşi, aceştia din urmă menţionând că au fost căutaţi în repetate rânduri pentru diferite avize pe care le-au refuzat. Chiar şi Dimitrie Muscă susţine că reprezentanţii companiei au fost la el în birou şi au spus clar că intenţionează să exploateze gaze de şist. „Ţiţei şi gaze convenţionale, spun ei, dar vor să ne otrăvească. Ăştia nu sunt doar investitori, ăştia sunt criminali!”.

Panfora Oil & Gas reacţionează

În urma acestui protest, cel de-al doilea de săptămâna trecută, Panfora Oil & Gas a înaintat un nou comunicat pentru a-şi întări poziţia oficială: Panfora Oil & Gas îşi reafirmă disponibilitatea de a semna angajamente legale care să ateste fără echivoc faptul că nu va face niciun fel de operaţiuni legate de gazele de şist în nicio localitate din perimetrul EX-6 Curtici. Compania reafirmă că nu a planificat niciun fel de operaţiune legată de gazele de şist în perimetrul EX-6 Curtici şi în niciuna dintre localităţile sau suprafeţele incluse în acest perimetru, fapt certificat de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. După cum am transmis încă din luna iulie 2013, Panfora Oil & Gas este pregătită să semneze aceste angajamente cu toate autorităţile locale şi cu toate părţile interesate”.

S-a spus însă că oficialităţile şi Dimitrie Muscă nu au de gând să se oprească prea curînd, deşi vor lua toate măsurile necesare. S-au propus deja mai multe căi de acţiune pentru viitorul apropiat: impunerea necesităţii de a anunţa urgent oficialităţile cu privire la orice schimbare; cât mai multe proteste, paşnice sau organizate, în toate localităţile judeţului Arad (inclusiv în municipiu, unde s-a primit deja  „mână liberă”); un marş cu pancarte a reprezentanţilor din fiecare localitate cu ocazia unei depuneri de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş; formarea unui organ reprezentativ al zonei Curtici, care să fie înştiinţat cu privire la orice nou demers; solidaritate în rândul primarilor din întregul judeţ.  În justiţie, cu toţii se declară pregătiţi să meargă până la CEDO, dacă va fi nevoie. Orice nouă hotărâre sau lege dată în detrimentul dreptului la proprietate va fi combătută ferm, prin petiţii şi proteste, iar locuitorii din zonă vor fi informaţi la tot pasul cu privire la pericolele exploatării gazelor de şist (seisme, deşertificare, contaminarea apei şi a solului, scoaterea din circuitul agricol a unor suprafeţe mari de terenuri, poluare generalizată  etc.). Ba chiar, aşa cum am mai scris, în ultimă instanţă, mulţi sunt pregătiţi să-şi pună vehiculele în calea angajaţilor. Andrei Moţ ne-a informat ieri că s-au strâns 1144 de noi semnături şi că senatorul Traian Igaş este alături de cei care protestează.

DSCF6176

După cuvântările celor sus-menţionaţi, toţi participanţii au pornit în marş, cu pancarte şi steaguri, spre Primărie, de unde s-au dispersat, pornind spre casele lor.

 

  • marius spune:

    Eu cred ca dreptul la sanatate in tara asta este privata de actualul sistem de sanatate,care este varza din toate punctele de vedere, ceea ce nu are nici o legatura cu gazele de sist.E la moda ca acum toata lumea sa protesteze in Romania impotriva gazelor de sist, insa nu tot ce tine de prospectare are legatura cu gazele de sist.In Romania sunt doar cateva zone in care aceste gaze se gasesc (Campia Romana, Campia Moldovei, Podisul Dobrogei de Sud),iar cei de la Panfora Oil & Gas nu au motive sa minta ca ei cauta gaze conventionale.Si daca vreti sa stiti mai daunatoare pt sanatate sunt ingrasamintele chimice folosite in agricultura,deoarece in urma precipitaiilor se infiltreaza in subsol,contaminand acviferul,insa despre acest lucru nu se face atata valva.

  • Nina spune:

    Oare agricultura aia care „nu produce numai mancare ci si energie” se face cu tractorul tras de boi? De ce sa exploatam resursele? Mai bine sa ramana ele acolo sub pamant unde le-a lasat bunul DUmnezeu, si sa revenim la mers cu calul si facut mancare la soba de lemne, ca noi nu avem nevoie de petrol si gaze. Sau mai bine sa cumparam de la altii, ca oricum „pretul pamanturilor creste de la an la an” si o sa isi permita tot romanu sa plateasca pentru importarea resurselor de petrol si gaze.

  • george. spune:

    Ai drepatate Marius, daunatoare sanatatii sunt ingrasamintele chimice folosite in agricultura, de ce nu iese nimeni in strada in privinta asta? Mai bine protestati pentru conditii mai bune in scoli, pentru educatie.. Nu mai mancati toate gogosile aruncate de primari si de popi si analizati-i bine pentru ca nu o sa gasiti niciun argument solid si stiitific in vorbele lor.. Daca intradevar va pasa dati un simplu search pe google despre cum se face explorarea si exploatarea pentru petrol si gaze si despre importanta lor in ecomomie.

  • Georgian spune:

    Ce nu inteleg eu, este cum de pana acum acesti oameni nu au mai iesit in strada sa protesteze impotriva explorarii de petrol si gaze, pentru ca, dupa cum bine stiti, in zona de Vest a tarii exista sonde care scot petrol. Deci pana acum nu au avut nici cea mai mica problema cu acest lucru.
    Cum spune si Marius mai sus, de ce nu se intereseaza mai intai cei care scriu aceste articole, dar si cei care ies in strada, care sunt zonele de la noi din tara unde se gasesc gaze de sist?

  • eugen spune:

    Aparent nu exista interes pentru a afla ce se intampla cu aceste gaze din sist. Daca lumea nu ar fi atat de ignoranta si usor de manipulat poate nu am mai taia paduri habotnic, daca nu am mai polua terenurile cu ingrasaminte sau nu am polua raurile cu gunoi atunci as crede in astfel de initiative civice. Momentan mi se pare un circ ieftin.

  • Musca Wannabe spune:

    Ce mai reclama si-a mai tras Musca asta. A beneficiat de prosti si acum e numai bun de o campanie electorala. Cea mai tare faza e ca tocmai combinatul lui foloseste ca materie prima produse petroliere. Din ele se fac ingrasamintele. Si mai folosete si muuuult gaz si energie. Iar ingrasamintele lui polueaza acviferele si le face nepotabile (daca ati auzit de nitrati si nitriti …. de acolo vin). Dar de unde sa stie masele de manevra daca ei nu pun mana pe o carte sa se mai si documenteze. Oameni buni … nu exista gaze de sist in vestul tarii … credeam ca lumea a inceput sa inteleaga asta.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției