Alegerile prezidenţiale din Venezuela câştigate de Nicolas Maduro nu s-au desfăşurat în conformitate cu standardele internaţionale, a afirmat, marţi, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, informează Mediafax.

”Alegerile de duminică s-au desfăşurat fără respectarea unor standarde minime internaţionale pentru asigurarea unui proces credibil. Nu au fost respectate principiile pluralismului politic, democraţiei, transparenţei sau statului de drept. Nenumărate nereguli au fost raportate în ziua votului, inclusiv fapte de mită electorală. Statele membre ale UE iau în considerare adoptarea unor măsuri adecvate”, a declarat Mogherini.

La 22 ianuarie, Uniunea Europeană a adoptat sancţiuni împotriva a şapte înalţi oficiali din Venezuela, inclusiv împotriva preşedintelui Curţii Supreme, Maikel Moreno. Măsurile sunt interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor. Printre persoanele vizate de sancţiuni se mai numără ministrul de Interne, Nestor Riverol, şi directorul serviciului naţional de informaţii, Gustavo Gonzalez Lopez.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. După luni de proteste violente, Maduro a dispus crearea unei Adunări Naţionale Constituante, care este controlată de partidul de guvernământ, ca să contracareze Parlamentul dominat de opoziţie.

Recomandările redacției