Uniunea Europeană a anunţat marţi prelungirea cu un an a sancţiunilor sale împotriva Belarusului, denunţând ‘absenţa unei îmbunătăţiri’ la capitole importante precum respectarea drepturilor omului, statul de drept şi democraţia din această ţară, relatează France Presse.

 

 

 

Statele membre au ‘prelungit sancţiunile Uniunii Europene împotriva Belarusului până la 31 octombrie 2014’, a precizat Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat.

‘Nu au fost eliberaţi toţi deţinuţii politici, niciun prizonier eliberat nu a fost reabilitat, iar respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a unor principii democratice nu a înregistrat progrese în Belarus’, a adăugat comunicatul, reluând aproape cuvânt cu cuvânt termenii utilizaţi şi anul trecut la precedenta decizie similară.

Lista de persoane şi entităţi vizate de sancţiuni a fost revizuită uşor în jos, trecând de la 243 anul trecut la 232 de persoane supuse unei interdicţii de viză şi unei îngheţări a activelor, în timp ce numărul companiilor aflate în aceeaşi situaţie a scăzut la 25 de la 32. Un embargou asupra armelor şi materialelor ce pot fi folosite în scop represiv este în vigoare din iunie 2011.

Cu cinci săptămâni înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, la care vor participa Uniunea Europeană şi şase foste republici sovietice, printre care şi Belarusul, europenii asigură că îşi ‘menţin politica de angajament critic’ faţă de ţara condusă de aproape 20 de ani de Aleksandr Lukaşenko.AGERPRES/(AS – editor: Bogdan Mureşan)

 

Recomandările redacției