Comisia Europeană intenţionează să ofere câte 6.000 de euro pentru fiecare extracomunitar salvat din Marea Mediterană şi acceptat de un stat membru al Uniunii Europene, un plan care va intensifica presiunile asupra Guvernului din Italia, care nu primeşte imigranţi, informează Mediafax.
Comisia Europeană a prezentat marţi propuneri în sensul limitării afluxului de imigranţi spre Europa. Printre măsuri se numără subvenţionarea parţială a centrelor pentru imigranţi în ţările UE care acceptă astfel de structuri. De asemenea, Executivul UE intenţionează să aloce stimulente financiare pentru cel mult 500 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană, a declarat un oficial co- munitar citat de FT. Ţările care acceptă extracomunitari ar urma să primească 6.000 de euro pen­tru fiecare străin.
Planul stimulentelor financiare intervine în contextul în care mai multe nave cu imi­granţi au fost oprite să intre în porturi din Italia de noul Guvern populist şi eurosceptic de la Roma.
Spania probabil va fi cel mai mare beneficiar al fondurilor, dat fiind că a primit peste 1.200 de imigranţi salvaţi din Marea Mediterană în ultima săptămână. La rândul lor, Franţa, Portugalia, Olanda şi Malta au acceptat imigranţi în ultimele săptămâni.
Prin oferirea de stimulente financiare ţărilor care contribuie la distribuirea extracomunitarilor, Bruxellesul speră să convingă Guvernul de la Roma să facă mai mult pentru a evita plecarea imigranţilor spre alte state europene.

Recomandările redacției