delia delia 2 Duminica viitoare va avea loc la Bata un eveniment prin care va fi răs­plătită în mod festiv activitatea unei scriitoare care a oglindit în volumele sale – fie ele de documentar-istorice ori beletristice – adevăratul puls, adevărata bogăție și esență a vieții de zi cu zi a comunității din care face parte. Vorbim de învățătoarea Delia Micurescu care, atât prin scrierile publicate cât și prin bogata activitate de dascăl pe care o desfășoară la Şcoala Gimnazială „Patrichie Popescu“ din Bata s-a dovedit o personalitate marcantă a vieții socio-culturale  a comunității.
Astfel, duminică de la ora 15, la Căminul Cultural din Bata va avea loc fes­tivitatea în cadrul căreia, Uniunea Jurnaliștilor din Banatul Istoric va conferi scriitoarei Delia Micurescu distincția: Diploma de Excelență cu Plachetă.
Premierea se desfășoară în cadrul acțiunii intitulată semnificativ „Ziua Gratitudinii“ și are o serie de aspecte derulate în premieră despre care vom face unele precizări mai târziu.
Trebuie spus pentru început că motivația distincției este deosebit de onorantă: „ca semn al prețuirii și înaltei aprecieri pentru serviciile nobile puse în slujba creșterii prestigiului învățământului din Țara Banatului, a vocației și demnității sătești“. Ea este acordată de către Senatul Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric în urma unei laborioase acțiuni de studiere și triere a personalităților deosebite din diferite zone, cu activitate care să slujească scopului declarat amintit.
Vor fi prezenți, după cum ne preciza primarul comunei Bata – Ion Micurescu, o serie de personalități precum: președintele de onoare al Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric – Sorin Frunzăverde; președintele executiv al Uniunii Jurnaliștilor din Banatul Istoric – Vasile Todi; Episcopul Ortodox al Caransebeșului – Preasfințitul Lucian; președintele Consiliului Județean Timiș – Titu Bojin; primarul municipiului Lugoj – Francisc Constantin Boldea; primarul munici­piului Caransebeș – Ioan Marcel Vela; vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin – Ghiorghioni Ionesie;  Gheorghe Pleș – fost primar al Săvârși­nului; directorul Liceului Tehnologic din Săvârșin – profesor Nicolae Vesa dar și realizatorul de programe de la Radio Timișoara – Gelu Stan.
Au fost invitați, de asemenea, personalități precum: Înaltpreasfințitul Timotei – Arhiepiscopul Aradului; pre­ședintele Consiliului Județean Arad – Nicolae Ioțcu, academician Ioan Mun­teanu, profesorul Florin Didilescu – direc­torul Bibliotecii Județene „A. D. Xeno­- ­pol“, profesorul Anton Ilica, Gheorghe Falcă – membru în Senatul Uniunii și primarul Aradului, președintele Camerei de Comerț – Gheorghe Seculici, senatorul Traian Igaș, președintele Consiliului Județean Hunedoara – Mircea Moloț și alte personalități ale zonei.
Ca momente realizate în premieră, vorbim în primul rând de organizarea acestui gen de acțiuni în locul încare personalitatea evidențiată de Uniune tră­iește și-și desfășoară activitatea. Dacă până acum aceste festivități s-au organizat în orașe precum: Jimbolia, Buziaș, ori Lugoj , este pentru prima dată când o astfel de festivitate se organizează în mediul rural – respectiv la Bata.
Pe de altă parte, tot o premieră este aspectul că, prin alegerea acestei locații, se dorește ca la eveniment să participe comunitatea care a beneficiat de dăruirea și activitatea personalității premiate.
După cum a reieșit din discuția avută cu reprezentanți ai gazdelor evenimentului „acordarea Diplomei de Excelență este: o recunoaștere a meritului și valorii laureatului, o încurajare în spiritul continuării activității depuse dar și ca o creștere a prestigiului comunității din care face parte și nu în ultimul rând evidențierea unui exemplu de urmat pentru tânăra ge­nerație“.

Recomandările redacției