uavStudenţii Universităţii „Aurel Vlaicu” au acum şansa să se înscrie în grupul ţintă pentru un proiect POSDRU de anvergură, proiect care urmăreşte ameliorarea şanselor de inserţie a 5.100 de absolvenţi pe piaţa muncii, prin consiliere: „Studentul consiliat- excelent viitor angajat”.  Procedura de elaborare a metologiei de consiliere şi a regulamentului de înscriere în acest grup a fost demarată în luna iunie, UAV apelând la teste care să releve personalitatea, interesele şi creativitatea studenţilor, teste folosite în orientarea sau reorientarea profesională şi vocaţională. Din totalul de 1.020 de studenţi la care universitatea arădeană plănuieşte să ajungă, în proiect s-au înscris până acum 80 de studenţi din cele nouă facultăţi, aceştia manifestând un real interes în ceea ce priveşte obicetivele operaţionale şi activităţile care urmează să fie derulate.  „Ca o continuare a proiectului de real succes elaborat şi coordonat de către distinsa jurnalistă Melania Vergu, cunoscătoare a sistemului educaţional din România în toată profunzimea lui – unica, de fapt, după 1989, specializată strict pe probleme de învăţământ, proiect referitor la organizarea şi desfăşurarea practicii elevilor şi studenţilor, iată că ne referim la un nou proiect POSDRU, un proiect extrem de interesant, în valoare de 4,5 milioane de euro, care se referă la studentul absolvent ca viitor excelent angajat,  şi anume «Studentul consiliat- excelent angajat». Este vorba, în fond, de o preocupare de identificare a personalităţii absolventului în vederea angajării lui pe piaţa forţei de muncă. Sigur că proiectul este extrem de ambiţios, se referă la 5.100 de studenţi absolvenţi, dintre care 1.020 de studenţi de la Universitatea «Aurel Vlaicu». Acest proiect se lansează acum. Avem deja înscrişi ca grup ţintă 80 de studenţi, urmând ca pe parcursul derulării proiectului, o derulare de 18 luni, să ajungem la 1.020 de absolvenţi, respectiv de viitori posibili excelenţi angajaţi”, spune prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedinte al Consiliului Academic al UAV.

Înscrierile continuă, aşadar, pe toată perioada de derulare a proiectului, în vederea atingerii acestui număr de studenţi. „Sperăm ca ceilalţi studenţi să fie tot atât de interesaţi precum au fost aceşti primi studenţi. Îi aşteptăm pe toţi să vină la facultăţile din cadrul Universităţii «Aurel Vlaicu» pentru a se înscrie în acest proiect. Studenţii vor beneficia şi de o indemnizaţie, de menţionat fiind şi că vom participa la concursuri cu premii substanţiale”, a completat rectorul UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.

Fiecare student înscris va beneficia de consiliere individuală de trei ore şi consiliere colectivă de patru ore, adică de şapte ore de consiliere gratuită în care va fi ajutat să întocmească un plan de dezvoltare a carierei pe baza rezultatelor din teste şi a anumitor elemente caracteristice formării profesionale. Mai mult, studenţii vor fi asistaţi şi îndrumaţi în însuşirea unor tehnici necesare în vederea angajării: întocmirea unui CV şi redactarea unei scrisori de intenţie, accesarea unei baze de date şi tehnici pentru a face faţă unui interviu de angajare.

Universitatea „Aurel Vlaicu” demarează acest proiect în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea „Valahia” Târgovişte, U.N.A.T.C. Bucureşti, A.E.S.N. Braşov, C.S.O.S.R. Bucureşti, SC ELSACO BUSINESS SRL din Botoşani şi, bineînţeles, solicitantul principal, Asociaţia E.E.F.C. Bucureşti.

Recomandările redacției