lizicaÎntre 8 şi 11 octombrie s-a desfăşurat în Italia cel de-al doilea forum al Asociaţiei Universităţilor Europene, manifestare la care Universitatea Aurel Vlaicu din Arad a fost reprezentată de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedinta instituţiei arădene de învăţământ superior. Au fost prezenţi 236 de reprezentanţi ai universităţilor din Europa, între ei şi ai universităţilor de mare renume de pe continent.
Scopurile acestei reuniuni a fost identificarea de soluţii pentru două probleme cu care se confruntă învăţământul superior european: finanţarea şi fuzionările. La întoar­- cerea în ţară, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a vorbit despre ambele aspecte dezbătute în cadrul forumului, relevând direcţiile spre care se îndreaptă universităţile europene în tentativa de a se găsi rezolvări viabile. „S-a discutat intens des­pre finanţarea învăţământului superior european. Fără excep­ţie, toate universităţile prezente la forum au ridicat problema subfinanţării şi a dificultăţii de a-şi echilibra bugetele. Soluţia vehiculată tot mai insistent este cea a corelării programelor universitare cu necesităţile agenţilor economici, respectiv plierea instituţiilor de învăţământ superior la cerinţele pieţei, atât în direcţia pregătirii de specialişti, cât şi în cea a temelor de cerce­tare necesare şi care pot genera fonduri financiare”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.
În privinţa fuzionărilor, fuzio­na­rea prin absorbţie se respinge tot mai hotărât, dar se insistă pe fu­zio­narea programelor de cercetare, ceea ce presupune colaborarea într-un proiect cu tot ce are mai performant o universitate. „Absorbţia nu folo­seşte nimănui, fiindcă nu rezolvă problema finanţării, ci o acuti­zează. Se previzionează însă fuzionarea programelor de cercetare ale universităţilor. Altfel spus, într-un anumit program de cercetare se implică mai multe universităţi, fiecare cu ce are mai performant în direcţia temei de cercetare respective. În acest fel, rezultatele financiare ale cerce­tării merg spre fiecare universitate participantă, în funcţie de contribuţie, ceea ce ar trebui să fie un impuls suplimentar spre performanţă ştiinţifică”,  a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuţ.

Recomandările redacției